Početna strana > Hronika > Dmitrij Medvedev: Parlamentarna demokratija bi bila "katastrofalna" za Rusiju
Hronika

Dmitrij Medvedev: Parlamentarna demokratija bi bila "katastrofalna" za Rusiju

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. septembar 2010.

Predsednik Rusije, Dmitri Medvedev, izjavio je da bi uvođenje parlamentarne demokratije bilo "katastrofalno" za Rusiju.

Govoreći na jednom međunarodnih političkih stručnjaka u Moskvi, predsednik Medvedev je rekao da Rusija ne treba da ide putem kojim je otišla Kirgizija, u kojoj je nedavno ojačana uloga parlamenta.

On je rekao da je demokratija u Rusiji nesavršena ali da promene treba da budu postepene kako bi se očuvala stabilnost zemlje.

Kritičari optužuju ruski parlament, Dumu, kojim dominira vladajuća stranka "jedinstvena Rusija", za slepo odobravanje odluka koje se donose u Kremlju.

Protvnici Kremlja kažu da Medvedev, uprkos tomre što u nekim krugovima uživa reputaciju liberlanog reformatora, nije učinio ništa da smanji jaku centralnu kontrolnu nad politčkim životom u zemlji.

Dopisnici kažu da parlament retko kritikuje vladu, policija redovno zaustavlja čak i manje opozicione proteste te da su promene kojima su ukinuti izbori za regionalne guvernere 2004. godine i dalje na snazi.

Od kada je bivši predsednik Vladimir Putin došao na vlast pre nešto više od deset godina, zvaničnici govore da će Rusija razviti sopstveni sistem koji se u nekim krugovima u Moskvi opisuje kao "severena demokratija".

Dmitri Medvedev je u petak priznao da je Rusija imala "složene odnose" sa demokratijom u svojoj istoriji kao i posle raspada Sovjetskog Saveza 90-ih prošlog veka kada su "mnogi povezali demokratiju sa siromaštvom".

Medvedev je dodao da Rusija ne želi ni da ide putem kojim je krenula Kina razvijajući ekonomski sistem bez pratećih političkih reformi.

"Svako ko kaže da je u Rusiji na snazi totalitarni sistem ili laže laže ili ima veonma loše pamčenje", rekao je Medvedev dodavši da su "protesti normalni ako se održavaju u skladu sa zakonom".

(BBC)