Početna strana > Hronika > Đuzepe Konte: Italijani se moraju pridržavati strogih vanrednih mera do daljeg, naučnici nas upozoravaju da ne ublažavamo mere
Hronika

Đuzepe Konte: Italijani se moraju pridržavati strogih vanrednih mera do daljeg, naučnici nas upozoravaju da ne ublažavamo mere

PDF Štampa El. pošta
sreda, 08. april 2020.

 ĐENOVA - Italijanski premijer Đuzepe Konte upozorio je danas da se Italijani moraju pridržavati strogih vanrednih mera do daljeg i tako odbacio apele da se dozvoli otvaranje trgovinskih radnji.

"Naučnici nas upozoravaju da ne ublažavamo restriktivne mere", izjavio je Konte za nemački časopis Bild.

Premijer Konte je izrazio uverenje da bi broj novoobolelih i umrlih počeo da se smanjuje kada bi Italijani doslovno sledili mere vlade.

Agencija za zaštitu građanskih prava danas je saopštila da je danas broj umrlih u Italiji manji u poređenju sa prethodnim danom, ali da se broj novih slučajeva kovida-19 povećao.

Italija ukida blokadu u dva koraka

Prvi korak ka ukidanju blokade u Italiji posle Uskrsa biće postepeno pokretanje proizvodnih aktivnosti, a drugi, koji se očekuje od 4. maja, odnosi se na izmene mera za ograničavanje kretanja stanovnika te zemlje.

Postupnost i opreznost su od izuzetnog značaja kada je u pitanju ukidanje opštih mera karantina koje je Italija uvela u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19, saglasio se italijanski premijer Đuzepe Konte sa stručnjacima na sastanku o blokadi koja će biti na snazi do 16. aprila.

Ocenjuje se da je važno izbeći okupljanja ljudi za rimokatolički Uskrs, 12. aprila, zatim Dan oslobođenja Italije, 25. april, i Međunarodni praznik rada, 1. maj u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Prvi korak posle 13. aprila, rimokatoličkog Vaskršnjeg ponedeljka, odnosi se na postepena pokretanja proizvodnih aktivnosti, a drugi od 4. maja tiče se promene mera za kretanje i izlazak iz izolacije, međutim datumi narednih koraka nisu striktno određeni i zavise od podataka narednih dana o napretku u borbi protiv virusa Kovid-19.

"Moramo biti veoma pažljivi sa drugom fazom, ako napravimo grešku, moraćemo nazad u blokadu i početi iznova“, rekao je šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo povodom plana za ukidanje.

Policija je najavila pojačanu kontrolu kretanja, a vlasti pojedinih regiona razmatraju zatvaranje pojedinih područja za osobe koje u tim oblastima nemaju prebivalište kako bi se izbegla okupljanja za vikende i praznike.

U Italiji, na početku pete nedelje opšteg karantina, pada broj novoobolelih, kao i broj pacijenata na intenzivnoj nezi, a italijanska vlada se priprema za „drugu fazu“ i postepeni izlazak iz blokade kroz strateški zdravstveni plan, koji se odnosi na društveno distanciranje kao glavno pravilo, uspostavljanje takozvanih Kovid bolnica, jačanje zdravstvene mreže, upotrebu testova i digitalnu strategiju za pomoć u pandemiji.

Virus Kovid-19 odneo je više od 17.000 života u Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom tog virusa.

Prema merama koje je uvela Italija, a na koje su se ugledale druge zemlje širom Evrope u cilju sprečavanja širenja virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod lekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mesta prebivališta.

(Tanjug)