Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Vučić i SNS su uspeli da kontaminiraju javni prostor patološkim govorom mržnje - i on se, poput virusa, proširio na skoro čitavo društvo
Hronika

Đorđe Vukadinović: Vučić i SNS su uspeli da kontaminiraju javni prostor patološkim govorom mržnje - i on se, poput virusa, proširio na skoro čitavo društvo

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. novembar 2020.

Gosti emisije "Utisak nedelje" ocenili su večeras da na društvenim mrežama ima mnogo mržnje, neukusa i prostakluka za šta nema opravdanja ma koliko bili zadovoljni ili ne nekim ličnostima ili onome šta oni predstavljaju u društvu.

Gosti Olje Bećković bili su reditelj Gorčin Stojanović, glavni urednik Nove srpske političke misli i bivši poslanik Đorđe Vukadinović i aktivista Lokalnog fronta Predrag Voštinić.

Napominjujući da mržnje ima i van Tvitera i društvenih mreža, i da se ona najviše emituje sa televizija sa nacionalnom frekfencijom i novina pod kontrolom režima, Vukadinović je istakao da je duh te patološke mržnje promovisao aktuelni predsednik Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka.

„To je postojalo u različitim oblicima i ranije ali jeste metastaziralo sa dolaskom SNS i Aleksandra Vučića. I to treba reći. Dakle, ta patologija, taj medijski linč, te tabloidne poternice na svakog ko kaže nešto loše na račun vlasti – to na takav način nije bilo. 

Ali znate šta je najveća pobeda, da ne kažem „uspeh“ Aleksandra Vučića? Ne ti rejtinzi, ne ti procenti, ni ti glasovi koje dobija na ovim, ovakvim, kakvi su već izborima, već to što je uspeo u velikoj meri da zarazi društvo, kao i svoje protivnike, tom jednom preteranom mržnjom. Tom patologijom i tim slepilom u kojem prosto nije u stanju da se odmakne i kaže: „Čekaj, stani, hajde malo da stanemo na loptu".

Ima još jedna strategija, kada Vučić proizvede tu mržnju, on se onda izmakne i počinje da se zgražava zbog toga, pozivajući na slogu, jedinstvo naroda i normalno društvo”, dodao je Vukadinović.

Govoreći o smrti patrijarha SPC Irineja, Vukadinović je rekao da je ne samo odlazak Irineja nego i mitropolita Amfilohija šteta i veliki gubitak za crkvu, i osudio je prostakluk i odustvo elementarne pristojnosti u pojedinim reakcijama na taj događaj.

“To su prva dva čoveka SPC, i po stareštvu, i po titulama i autoritetu, ljudi koji su došli u ozbiljne godine i najvećoj meri su ostvarili svoju zemaljsku misiju. To je ozbiljan gubitak i udarac za SPC”, rekao je Vukadinović, izražavajući nadu da će se crkva pokazati doraslom i da će izaći na kraj sa iskušenjima koja joj predstoje.

Komentarišući situaciju u Crnoj Gori, Vukadinović je istakao da je uloga mitropolita Amfilohija bila od izuzetnog značaja.

- Litije su pokazale šta javno mnjenje misli bolje od istraživanja. Amfilohije je uspeo da to održi pod kontrolom i izbegne bratoubilački obračun. Ja garantujem da Milo ne bi pao da nije bilo njega - rekao je Vukadinović.

„Ne treba gajiti iluzije. Neće se ništa 'preliti' iz Crne Gore i Republike Srpske, baš kao što je i besmislena potraga za nekim 'srpskim' Krivokapićem, Abazovićem, ili Stanivukovićem. Pre nego što bismo tragali za Dritanom, Zdravkom, ili Draškom, nama trebaju, recimo, dve nacionalne televizije, ili dve među najgledanijim televizijama, kao u Crnoj Gori - koje su opozicione. Ili dve najtiražnije dnevne novine u Crnoj Gori – koje su opozicione, i to već godinama. Nama treba nevladin sektor koji je jasno protiv režima – kao što je to bio slučaj u Crnoj Gori. Nama treba crkveni vrh, kao što je bio pokojni mitropolit Amfilohije, koji je jasno vodio taj pokret protiv režima – pa tek onda eventualno da tražimo Zdravka, Draška, Dritana... itd“, rekao je Vukadinović.

Na pitanje kako normalan čovek može da se zarazi mržnjom, Gorčin Stojanović je istakao da “nije proizvedena maska za mržnju”.

“Mi živimo u nekrofilnom društvu i mediji imaju potrebu da to eksploatišu”, ocenio je Stojanović, dodajući da smo mi društvo koje stalno forsira smrt, a ne život.

Predrag Voštanić je ukazao da mržnja može vrlo lako nestati i polako se humanizovati društvo samo ukoliko se prave stvari promovišu sa pravog mesta.

 “Tako možemo da okrenemo stvari u drugom smeru. Nije mržnja zahvatila sve i nije neizlečiva””, izneo je on svoje mišljenje.

Govoreći o zluradim komenatrima koji su se tim povodom mogli pročitati na društvenim mrežama, Voštanić je rekao da smo poslednjih dana imali priliku da je baš crkva, čije je postojanje zasnovano na ličnom odnosu prema Bogu, imala priliku da nam pokaže kako da se ponašamo u vreme pandemije.

 “S druge strane, država je insistirala na vidljivosti, rejtingu, onome šta je njoj korisno, a nama svima na strah i na štetu, odnosno nije dala nijedan primer kako se treba ponašati i kako sprečiti zarazu”, rekao je on.

Napominjujući da nije pobožan i da nema osećaj gubitka, Stojanović je rekao da je ipak neophodno izraziti pijetet povodom odlaska poglavara bilo koje crkve, pa i SPC.

(NSPM, Nova.rs)