уторак, 16. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ђорђе Вукадиновић: СНС ће на изборима имати вероватно мање мандата јер ће бити далеко мање пропалих гласова него 2014. - у парламенту шест листа
Хроника

Ђорђе Вукадиновић: СНС ће на изборима имати вероватно мање мандата јер ће бити далеко мање пропалих гласова него 2014. - у парламенту шест листа

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 13. фебруар 2016.

Када би сада били одржани избори, у парламент би ушло шест политичких опција, међу којима и коалиције СДС-ЛДП, ДСС и Двери, али и радикали Војислава Шешеља.

Ово су резултати најновијег истраживања Нове српске политичке мисли (НСПМ), које је рађено комбинованом методом на терену и путем телефонске анкете.

Како за „Блиц“ каже Ђорђе Вукадиновић, убедљиво највише процената припало би СНС, за који би гласало око 45 одсто изашлих бирача (тачније, између 43 и 45 одсто), што представља повећање од неколико процената, које је  последица интезивне кампање у последње време.

На другом месту је СПС, који је у паду у односу на прошле изборе, и социјалистима ће, како наводи, припасти „слаб двоцифрен број“. На трећем месту је коалиција око ДС, која се по рејтингу креће између СПС и три мање опозиционе листе - коалиција око СДС, ДСС-Двери и радикала који имају између пет и седам одсто гласова.

- Али, чак и да понови резултат из 2014, СНС би сасвим изгледно имала мање мандата јер ће бити далеко мање пропалих гласова него прошли пут, када их је било око 700.000 или преко 20 одсто изашлих бирача - каже Вукадиновић.

Додаје да коалиција око ДС стоји „солидно“.

- Али њихов прецизан рејтинг је најтеже ухватити јер се током истраживања уочава да се грађани устручавају да кажу да би гласали за ДС - истиче Вукадиновић.

Ако би демократска опозиција ишла у једној колони, то јест коалиција око ДС с коалицијом око Тадићеве СДС, не би добили више гласова.

- До душе, нема ни пада због јединствене листе, али нема ни велике синергије. Заједничка листа била би механички збир резултата две опозиционе опције - каже Ђорђе Вукадиновић.

Разлика у процентима за коалиције око СДС, ДСС-Двери и радикала су веома мале.

- Они би у овом тренутку прешли цензус, али имају разлога за бригу. Избори су за скоро три месеца и није искључено да и неко од њих остане испод цензуса. Поготово што то власти одговара, зато што би пропали мандати већински припали СНС-у - каже Вукадиновић.

 (Блиц-НСПМ) 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер