Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Ostaje pitanje zašto se Savo Manojlović u izboru trku nije uključio u decembru, kada je postojala velika šansa za pobedu, nego tek sada
Hronika

Đorđe Vukadinović: Ostaje pitanje zašto se Savo Manojlović u izboru trku nije uključio u decembru, kada je postojala velika šansa za pobedu, nego tek sada

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. april 2024.

Opozicija je propustila šansu da se čvrstim stavom izbori za popuštanje režima po pitanju izbornih uslova i njihovog održavanja na jesen, što im je bilo "na dohvat ruke", izjavio je istraživač Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović. Stanje stvari je sada takvo da vlast ulazi kao apsolutni favorit na izborima, "sa ili bez Sava Manojlovića", smatra on.

Opozicija je propustila šansu da se čvrstim stavom izbori za popuštanje režima po pitanju izbornih uslova i njihovog održavanja na jesen, što im je bilo na dohvat ruke

Ulazak pokreta „Kreni-promeni“ u izbornu trku u Beogradu, Vukadinović vidi kao novi momenat ali je upitao Sava Manojlovića koji je na čelu tog pokteta, zbog čega tu odluku nije doneo u novembru ili decembru prošle godine.

Tada se, kako podseća, igralo u procenat dva, dok je sada sutuacija nepovoljna po opoziciju.

„Sada su šanse manje. Jedna je priča o ishodu, ali bitni su uslovi i legitimitet procesa“, rekao je Vukadinović u emisji Studio Live na N1, dodajući da će izlazak Sava Manojlovića dati utisak legitimnosti izbora, verovatno će podići izlaznost i doneti određenu dozu neizvesnosti.

Ističe, međutim, da opozicione stranke koje izlaze na izbore, plus Savo (Manojlović) moraju da ponove rezultat koalicije Srbija protiv nasilja, koalicije NADA, a to je, smatra, nemoguća misija.

Propuštena šansa

Dijalog o izbornim uslovima, kako kaže, vlast kanališe i vodi onda kada su izboni raspisani i rokovi teku.

Ponoviti izborni rezultat Srbije protiv nasilja sa ili bez Sava Manojlovića je „nemoguća misija“

Opozicija je, smatra Vukadinović, propustila šansu da se čvrstim stavom izbori za popuštanje režima po pitanju izbornih uslova i njihovog održavanja na jesen, što im je, ocenjuje, bilo na dohvat ruke.

„Jasno je da je odgovornost na onima koji su izašli iz sporazuma, i to se loše odražava na ukupnu atmosferu u opoziciji i na njihove šanse“, kazao je on.

Prema Vukadinovićevim rečima, nema mnogo aduta za izlazak na izbore u ovakvim uslovima.

Pokloni, baloni, koske

„(Aleksandar) Vučić poklonima, balonima, koskama uspe uvek da pocepa opoziciono jedinstvo. A bez opozicionog širokog fronta nema promene vlasti“, smatra on.

Kako kaže, očigledno je da je deo opozicije popustio i da je odluka da izađu na izbore „izlazak u susret Vučiću da pred strancima zakrpi problem ligitimizacije izbornog procesa“.

Dodaje da smatra da su šanse za Beograd kozmetičke i da nikakve frazeologije o „borbi“ tu neće pomoći.

(N1)