Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Opozicija ima šansu – pitanje da li će je iskoristiti; Vučićevo učešće u kampanji za beogradske izbore je apsolutno neprimerno funkciji i ulozi šefa države
Hronika

Đorđe Vukadinović: Opozicija ima šansu – pitanje da li će je iskoristiti; Vučićevo učešće u kampanji za beogradske izbore je apsolutno neprimerno funkciji i ulozi šefa države

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. februar 2018.

 “Ako ste imali neku dilemu zašto je Aleksandar Vučić rešio da aktuelne gradske čelnike “zaturi” i potisne na izbornoj listi, kao i u kampanji SNS-a za predstojeće beogradske izbore, razjašnjenje te misterije možete naći u odgovoru na jedno pitanje u našoj poslednoj anketi”, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, glavni urednik i rukovodilac istraživačkog tima NSPM, koji je sproveo istraživanje u periodu od 26. januara do 3. februara, na reprezentativnom uzorku od 1200 ispitanika.

 Na direktno pitanje “Da li mislite da bi sadašnja gradska vlast trebalo da bude promenjena?”, polovina svih ispitanika u ovoj anketi (46,8 odsto) odgovorila je potvrdno, dok svega 32,7 procenata misli suprotno, odnosno ima poverenja u garnituru koja rukovodi Beogradom (20,5 odsto nema stav). “To praktično znači da čak i značajan procenat onih koji kažu da će glasati za SNS ili SPS zapravo ne podržava aktuelnu gradsku vlast – za koju Aleksandar Vučić kaže da je “najbolja u istoriji”. Da tako stoje stvari zna verovatno i Vučić, pa je zato, s jedne strane, preduzeo ovu maskaradu sa skrivanjem Malog i Vesića iza raznih doktora i javnih ličnosti. Istovremeno, s druge strane, rešio je da sam i lično uzme učešće u kampanji na način koji je apsolutno neprimeren funkciji i ulozi šefa države”, rekao je Vukadinović.

Što se samih rejtinga tiče, Vukadinović ističe da je ovaj put primenjen tzv. “izborni”, a ne standardan statistički uzorak. “To konkretno znači da smo ovaj put proporcionalno povećali broj penzionera i, uopšte, udeo starije populacije u uzorku zato što oni u većem procentu izlaze na glasanje u odnosu na mlađu populaciju”, kaže Vukadinović. “Drugim rečima, dali smo režimu određenu “foru”, a opoziciju malo “zategli” i možda za nijansu “oštetili” – i opet, kada saberete sve procente, vidimo da opozicionih glasača ima nešto više (“Samo je pitanje ko će bolje motivisati svoje, odnosno obeshrabriti suparničke glasače – a u tome je, nažalost, do sada vlast obično bila uspešnija”). Po Vukadinoviću, jedini realni gubitak od nekoliko procenata u odnosu na prethodno istraživanje zabeležio je Aleksandar Šapić, i kod njega je, zbog nepostojanja čvrstog glasačkog jezgra, moguća najveća oscilacija u odnosu na trenutno stanje, ali je on i dalje “ubedljivo dvocifren – što se za neke druge iz opozicionog tabora koji govore da su “dvocifreni” to nipošto ne bi moglo reći, s obzirom da će se koalicija DJB-Dveri i kolona oko DS do poslednjeg dana boriti za cenzus”.

 “Gledajući ove rezultate, a oni, razume se, do kraja kampanje mogu da se menjaju, ali ne mnogo više od po nekoliko procenata gore ili dole, jasno se vidi da je opozicija u Beogradu imala, odnosno da još uvek ima šansu. I da je velika šteta što neki opozicioni lideri nisu imali dovoljno sluha ili pameti da prevaziđu sujete i da se udruže u jednu kolonu, jer ovako postoji realna opasnost da značajan procenat opozicionih glasova završi ispod cenzusa i tako posredno doprinese pobedi SNS-a”, zaključio je Vukadinović. 

(Danas-NSPM)