Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Odustanite od izgradnje „nacionalnog stadiona“; Šta je policija preduzela u vezi sa napadom na čelnike SSP u Šapcu? Rasturanje i ometanje skupova političkih protivnika jedno je od obeležja fašizma
Hronika

Đorđe Vukadinović: Odustanite od izgradnje „nacionalnog stadiona“; Šta je policija preduzela u vezi sa napadom na čelnike SSP u Šapcu? Rasturanje i ometanje skupova političkih protivnika jedno je od obeležja fašizma

PDF Štampa El. pošta
sreda, 26. jun 2019.

 Poslanici su na početku rada Skupštine Srbije postavljali pitanja o poplavama u Beogradu, o napadu na predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i članove te partije u Šapcu, o predsedniku Narodne stranke Vuku Jeremiću i o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura povodom obilnih padavina i poplava tražila je da se u državnom budžetu za sledeću godinu izdvoji više sredstava za zaštitu od poplava.

Ona je pitala za izgradnju kišne kanalizacije i istakla da izgradnja samo fekalne kanalizacije ne može da reši problem u slučaju obilnih padavina.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije-Nova Srbija" ukazao je da se ne troše pare na izgradnju nacionalnog stadiona, što je stvar luksuza, "u trenutku kada je pola Srbije pod vodom, nema kanalizaciju i protivgradnu zaštitu".

Odustanite od izgradnje „nacionalnog stadiona“. Iluzorno je i neumesno trošiti budžetski novac na izgradnju stadiona u trenutku kada je pola Srbije pod vodom, nema kanalizaciju i protivgradnu zaštitu

"Iluzorno je i neumesno trošiti budžetski novac na izgradnju stadiona", rekao je Vukadinović i dodao da utakmice prve lige gleda u proseku 3.000 ljudi, a nacionalne reprezentacije 10.000 ljudi, a da se najavljuje gradnja stadiona za 50.000 ili 60.000 gledalaca.

On je pitao je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da li je policija preduzela nešto u vezi sa incidentom u Šapcu kada su napadnuti i vređani aktiviste Stranke slobode i pravde.

"To nije prvi put da se baš u Šapcu dešavaju takve stvari, to je loše i opasno. Priča o tome kako to gnevni građani ne žele da trpe ne znam koga je ne samo demagoška, nego i štetna. Rasturanje i ometanje skupova političkih protivnika jeste neki od elemenata fašizma", ocenio je Vukadinović.

On se osvrnuo i na privođenje potpredsednika Narodne stranke Nikole Jovanovića navodeći da nema opravdanja da se na običan razgovor privode ljudi tako što se upada u njihove stanove i privode kao nekakvi kriminalci.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević pitao je da li je tačno da je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić od aprila 2008. do 2012. godine preko ambasade Srbije Vašingotnu ukupno platio 2,3 miliona dolara za lobističke usluge "raznim amričkim agencijama".

Poslanik Srpske radikalne stranke Petar Jojić tražio je informacije o državnom poljoprivrednom zemljištu i pitao koliko je Srbija imala poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu 2000. godine, a koliko ima danas ocenjujući da su tajkuni na nezakonit način došli do ogromne površine poljoprivrednog zemljišta.

On je pitao na koji način gradovi i opštine izdaju poljoprivredno zemljište u zakup i koliko je individualnih poljoprivrednih proizvođača uspelo da dobije to zemljište u zakup i kolika je površina u pitanju.

Poslanici su posle postavljanja pitanja počeli raspravu o Predlogu zakona o nauci i istraživanju.

(Beta-NSPM)