Хроника

Ђорђе Вукадиновић: Николић није аутсајдер, али би могао да победи само ако би га Вучић у потпуности и искрено подржао

Штампа
петак, 26. август 2016.
Према телефонском истраживању које је Нова српска политичка мисао спровела крајем јула на 1.100 испитаника, на председничким изборима највише гласова, без неопредељених, чак 31,9 одсто добио би лидер СНС Александар Вучић.

Готово идентичан број гласова добили би Ивица Дачић и Вук Јеремић. Дачић би добио 14,8 а Јеремић 14,3 одсто гласова, док би актуелни шеф државе Томислав Николић заузео четврто место са 11,5 одсто гласова. Ђорђе Вукадиновић, директор Нове српске политичке мисли, каже да је истраживање показало да Николић није аутсајдер, али и да нема загарантовану победу, осим уколико би се Вучићеви гласови аутоматски прелили на њега.

Бившег председника Србије Бориса Тадића подржало би 6,6 одсто грађана, док би лидер радикала Војислав Шешељ добио 4,4 одсто гласова. Драгана Марковића Палму подржало би 3,8 одсто грађана, док би за Расима Љајића гласало 2,2 одсто, Санду Рашковић Ивић 1,6 одсто и Бошка Обрадовића 1,1 одсто. Избор свих осталих председничких кандидата подржало би 7, 6 одсто грађана. Истраживања НСПМ показује да би председнички кандидати добили нешто другачији проценат уколико би се у обзир узели неопредељени.

"Јако је много оних који не верују никоме, немају став, не знају и не желе да се изјасне. Та групација износи 59,6 одсто. То је страховито велика бројка, а међу њима је половина оних који уопште не излазе на изборе, а половина је оних који не знају за кога би гласали. Баш та чињеница би трку за председничке изборе могла да учини неизвесном", каже за Данас Ђорђе Вукадиновић. Он додаје да је истраживање показало да постоји велика конфузија међу напредњачким гласачима када је реч о председничким изборима.

Једни би, према његовим речима, по инерцији аутоматски гласали за Вучића било да је реч да се кандидује за премијера, патријарха или председника, док други тврде да је место премијера идеално за Вучића, а место председника за Николића.

"Трећа групација напредњака помало је збуњена и не зна шта да мисли. Занимљиво је да Вучића подржавају и припадници неких других политичких опција, попут СПС. За Николића, који у овом тренутку представља мистерију, углавном би гласали само напредњаци. Истраживање показује да Николић није аутсајдер, али да нема загарантовану победу, осим уколико би се 31 одсто Вучићевих гласова аутоматски прелило на њега. Уколико би се гласови прелили, то би Николића учинило фаворитом", каже Вукадиновић. Он додаје да би Вучић теоретски могао да прокрчи пут Николићу, али питање је да ли то хоће а није питање да ли може.

Саговорник Данаса каже да Ивица Дачић има мало већу подршку него што има његова странка, али да се за њега још ни не зна да ли ће се коначно и кандидовати. "Било би интересантно шта би Дачић урадио уколико би га Вучић замолио да се не кандидује", каже Вукадиновић. Он додаје да се још не зна ни да ли ће се Вук Јеремић кандидовати , с обзиром на његову кандидатуру за генералног секретара УН.

"Изненађење је Вук Јеремић, који има широку подршку са свих страна и из левице и деснице, али и из власти и опозиције" , закључује Вукадиновић .

М.Р. Миленковић

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]