субота, 29. фебруар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ђорђе Вукадиновић: Како су представници власти и Европског парламента крајем децембра знали да ће се крајем јануара појавити „лична потреба“ неких чланова Савета РЕМ-а да поднесу оставку?!
Хроника

Ђорђе Вукадиновић: Како су представници власти и Европског парламента крајем децембра знали да ће се крајем јануара појавити „лична потреба“ неких чланова Савета РЕМ-а да поднесу оставку?!

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 23. јануар 2020.

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије покренуо је поступак избора два члана Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), после оставки Горана Пековића и Ђорђа Возаревића.

Одбор је констатовао да су досадашњи чланови Савета РЕМ Горан Пековић и Ђорђе Возаревић поднели оставке 20. односно 21. јануара и покренуо је поступак избора два нова члана Регулаторног тела за електронске медије.

По закону, нове чланове РЕМ предложиће надлежни одбор Скупштине АП Војводине, као и Удружење издавача електронских медија и удружење новинара у Републици Србији.

Како је истакао председник Одбора Мирко Крлић (СНС) члан Савета РЕМ бира се на пет година, и може бити биран у два мандата.

Члан одбора Ђорђе Вукадиновић (посланичка група Нова Србија - Покрет за спас Србије) истакао је да су ове две оставке биле очекиване и најављене после дијалога власти и опозиције под патронатом Европског парламента, када је постигнут договор да ће РЕМ бити попуњен по формули "3+2".

Како су представници власти, односно владајуће коалиције на том дијалогу, крајем децембра знали да ће се крајем јануара појавити „лична потреба“ неких чланова Савета РЕМ-а да поднесу оставку?! То су, очито, неке мистичне моћи

Дакле, три одавно упражњена места члана РЕМ-а требало је да се попуне до краја децембра, што је уз наврат-нанос испоштован рок и учињено. А за ово „+2“ се сада ствара простор за реализацију након ових пристиглих оставки. Оно што је у свему томе индикативно јесте – како су представници власти, односно владајуће коалиције на том дијалогу, крајем децембра знали да ће се крајем јануара појавити „лична потреба“ неких чланова Савета РЕМ-а да поднесу оставку?! То су, очито, неке мистичне моћи. И мислим да начин на који се сада дошло до попуне, или ће доћи до попуне ових чланова РЕМ-а баца сенку, или боље рећи показује доста индикативно да ти чланови, а ја бих рекао и шире да Савет РЕМ-а није ни раније био аутономан у доношењу својих одлука.  

Он сматра да Горан Пековић, који је у два мандата био члан Савета РЕМ, сноси објективну одговорност за чињеницу да ово регулаторно тело, по општој оцени, није добро радило свој посао, док за Ђорђа Возаревића сматра да није ни био адекватан кандидат за ту функцију, и да зато он својевремено и није гласао за њихов избор.

Вукадиновић каже да начин на који су најављене и добијене оставке ова два члана РЕМ показује да су они подложни политичким притисцима, што значи да ни њихов рад као чланова РЕМ није био независан.

„Начин на који ми сада разматрамо усвајамо ове оставке и отварамо конкурс за попуну упражњених места, говори о томе да рад Савет РЕМ-а и појединих чланова није независан, јер како бисмо иначе знали да ће они осетити потребу да поднесу крајем јануара, а сходно политичком договору из краја децембра“, рекао је Вукадиновић и додао „Ја разумем потребу, жељу да се тај део политичког договора, а то је госпођа Тања Фајон више пута понављала ‘политички договор’ – када је било речи о тих ‘3+2’. А морамо просто рећи да је то најблаже речено необично, да не кажем неку тежу реч. Дакле, постојао је очигледно политички притисак, или ‘сугестија’ на неке чланове да поднесу оставку  - да би се тај политички договор испунио. То показује да су они подложни политичким сугестијама и притисцима.“   

Он је зато је апеловао да се сад изаберу чланови РЕМ који ће бити људи од интегритета и оценио да је то у интересу свих, па и владајуће коалиције.

Дакле, постојао је очигледно политички притисак, или ‘сугестија’ на неке чланове да поднесу оставку  - да би се тај политички договор испунио. То показује да су они подложни политичким сугестијама и притисцима

„Циљ је и просто мој апел на све и на оне који буду одлучивали о овим кандидати који ће се појавити, да се трудимо да заиста бирамо аутономне личности. То је на крају најбољe за све, укључујући предлагача, укључујући владајућу већину. Иако се чини да је некада једноставније и лакше изабрати послушника, јер онда можете постићи да поднесе оставку онда када га замолите. Процедура јесте коректна, али начин на који смо омогућени да покренемо ову процедуру не говори добро ни о тој институцији, ни о том Савету, а на крају крајева ни о члановима Савета који су до сада били на том месту“, рекао је Вукадиновић.

Иако се чини да је некада једноставније и лакше изабрати послушника, јер онда можете постићи да поднесе оставку онда када га замолите. Процедура јесте коректна, али начин на који смо омогућени да покренемо ову процедуру не говори добро ни о тој институцији, ни о том Савету, а на крају крајева ни о члановима Савета који су до сада били на том месту

Реагујући на дискусију Вукадиновића, чланица одбора Снежана Пауновић (СПС) одбацила је тврдње да је владајућа већина приморала ова два члана РЕМ да поднесу оставке.

Она је нагласила да су оставке њихов лични чин и да Одбор у складу са законом расписује поступак за избор нових чланова РЕМ, а не расправља о претпоставкама Ђорђа Вукадиновића да је било притисака да се оставке поднесу.

Вукадиновић је реагујући на дискусију Снежана Пауновић нагласио да овај пут не замера ништа Одбору и да је, за разлику од претходних случајева, процедура покренута врло промптно и експедитивно. „Ја сам само скренуо пажњу на претходну праксу - није то то само на душу Одбора, има ту и разних других фактора због којих се каснило са избором. Моја примедба се односи на начин како су људи дошли и како су сада поднели оставке. Формално гледано, ви можете рећи да је то ‘лични чин’, али ја кажем то је ‘лични чин’за који су неки преговарачи и политички представници некако ‘знали’ још пре месец дана, на том ‘дијалогу власти и опозиције’.

- Нико овде није наиван, нити мало дете. Наравно, формално гледано, ми примамо к знању оставке и покрећемо процедуру. Али не могу да се не осврнем на то како је дошло до тога да неки изненада „осете“ ту потребу за тим „личним чином“ и не могу да то не повежем са оним што стоји написмено и што је јавно у медијима објављено. Тада је речено да ће бити попуњен РЕМ по принципу „3+2“ и то је требало да буде нека врста геста од стране власти. Тај договор је пао у паузи састанка између власти и опозиције. У тој паузи је пао неки договор европских посредника на састанку или телефонском разговору са неким у згради преко пута Народне скупштине. И после тога су колеге из владајуће већине славодобитно објавиле да ће бити „не 3+1, него 3+2“ и тако на неки чудан и мистичан начин антиципирали „лични став“ неких чланова РЕМ-а који су сада осетили потребу да те оставке поднесу - закључио је Вукадиновић.

Чланица одбора Наташа Михаиловић Вацић (СПС) одбацила је оптужбе на рад Горана Пековића, и истакла да је он стручњак.

Она је подсетила да је нека друга владајућа већина изабрала Пековића за члана РЕМ у првом мандату 2009. године, а да су приликом избора за његов други мандат 2016. године гласали против њега.

Како је најављено, Јавни позив за избор два нова члана РЕМ биће објављен на сајту Скупштине, у Службеном гласнику, и у дневној штампи.

Одбор за културу и информисање разматрао је и амандмане на предлог Закона о изменама и допунама закона о култури, као и Закона о архивској грађи и архивској делатности. Усвојени су само амандмани са којима се сагласила Влада Србије.

(НСПМ, Фонет)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће црногогорски „Закон о слободи вероисповести“ бити повучен?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер