Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Incidenti u vezi sa izgradnjom mini-hidroelektrana postaju sve ozbiljniji problem; Čemu služi najavljena izgradnja šest novih fudbalskih stadiona po Srbiji i zašto po prvi put nismo imali predstavnika na Univerzijadi?
Hronika

Đorđe Vukadinović: Incidenti u vezi sa izgradnjom mini-hidroelektrana postaju sve ozbiljniji problem; Čemu služi najavljena izgradnja šest novih fudbalskih stadiona po Srbiji i zašto po prvi put nismo imali predstavnika na Univerzijadi?

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. septembar 2019.

Ja u ovom terminu obično postavljam pitanja vezana za državu, Kosovo i Metohiju, odnose u regionu i spoljnopolitičke teme. Ali, uspešnost i efikasnost jedne države se manifestuje i vidi kako na tim velikim, tako i na onim naizgled malim, ali samo u navodnicima „malim“ i životnim stvarima.

U tom smislu, moje prvo pitanje ide na adresu ministarstva ekologije, a i ministarstva unutrašnjih poslova i tiče se ovih nemilih scena i incidenata koji se već duže vreme dešavaju na raznim mestima u Srbiji, a naročito na Staroj planini, tj. nekim mesnim zajednicama na Staroj planini. Scene su ružne i tiču se izgradnje mini-hidroelektrana. Postavio sam pitanje o tome kada je Vlada ovde gostovala. Odgovor ministra je bio korektan, ali formalan.

Sada bih voleo da od Ministarstva ekologije, a videćete zašto pominjem i Ministarstvo unutrašnjih poslova, dobijem konkretan i pismeni odgovor na pitanje: Šta se zapravo dešava u tim mesnim zajednicama na Staroj planini? I kako stoji stvar sa izgradnjom ovih mini-hidroelektrana?

Za mene kao građanina i laika, zaista mučno i ružno izgledaju te scene isušenih reka, a reke su jedno od naših blaga, kao i voda uostalom , a nemamo baš mnogo takvih blaga. Dakle, mučno izgledaju te reke kada se spakuju u cevi i postanu mrtve. Ali gde su nam  stručni odgovori? Kako stoji stvar sa izgradnjom mini-hidroelektrana u parku prirode? Jasno je da su one zabranjene. Meni je odgovoreno od strane ministra, a sada, rekoh, zahtevam i pismeni odgovor, da je „zakon donela prethodna vlast“, kao i da su „odobrenja, odnosno dozvole za gradnju takođe „donete od strane prethodnih vlasti“. Možda je tako, ali to mene ne zanima i nije bitno.

Dakle, ako ministarstvo ima zakonsku mogućnost da reaguje - neka reaguje. Ako mu fale zakonske mogućnosti, neka se pojavi ovde sa predlogom kako da se taj problem reši

Poenta je da mi ovde vrlo često, takoreći, svaki čas usvajamo izmene i dopune zakona koje smo prethodno usvojili, pa ih posle mesec ili dva dana menjamo. Dakle, ako ministarstvo ima zakonsku mogućnost da reaguje - neka reaguje. Ako mu fale zakonske mogućnosti, neka se pojavi ovde sa predlogom kako da se taj problem reši. Ako su investitori u pravu, onda neka zaštiti pravo investitora. Ako nisu, neka raskine ugovore , i neka obešteti te investitore ako im pripada neko obeštećenje. Tu se vidi šta je ozbiljna država. U tom smislu, kažem, ide i pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer te scene postaju sve mučnije i postaju, bogami, sve nasilniji ti incidenti koji se dešavaju u kontekstu gradnje ovih mini-hidroelektrana. Kažem, ne samo na Staroj planini, ima toga širom Srbije, ali sada su te mesne zajednice Rakita, odnosno Topli Do nekako u centru pažnje.

Ako je sve u redu, onda zaštitite investitore, ako ne, kao što rekoh, raskinite ugovore i ne dozvolimo brukanje države na ovakav način.

Dakle – šta se dešava, ali ne samo u te dve ili tih par mesnih zajednica, nego kako generalno stoje stvari sa tom temom? Jeste da je svojevremeno to usvojeno u euforiji i sa obrazloženjem „kako je to evropska praksa“, „evropski manir“, itd, ali na kraju krajeva možemo izmeniti zakonsku regulativu – ako zakonska regulativa sprečava. Ako je sve u redu, onda zaštitite investitore, ako ne, kao što rekoh, raskinite ugovore i ne dozvolimo brukanje države na ovakav način. I slaba je uteha što je to „tamo negde daleko“. Sve je to relativno, i ono što je daleko – bude blizu.

 Kada je, da li je i na osnovu kog elaborata Ministarstvo sporta razmatralo i donelo odluku o podršci izgradnji šest fudbalskih stadiona u unutrašnjosti Srbije

Moje drugo pitanje ide na adresu Ministarstva sporta. Takođe se tiče tih naizgled „malih“, a zapravo važnih životnih stvari. Ministrastvu sporta bi se moglo mnogo toga postaviti, ali ja ću samo da dve stvari da pitam. Kada je, da li je i na osnovu kog elaborata Ministarstvo sporta razmatralo i donelo odluku o podršci izgradnji šest fudbalskih stadiona u unutrašnjosti Srbije. Ne govorim sad o Nacionalnom stadionu. To sam već pitao za ovaj Nacionalni stadion i za koji takođe mislim da je apsolutno suvišan i nepotreban, čak i nezavisno od toga kako igra naša reprezentacija.

Dakle, govorimo o najavljenoj izgradnji šest fudbalskih stadiona po Srbiji - u vrednosti od po dvadesetak miliona evra, u mestima gde fudbal, zapravo, gotovo ne postoji, ili je već odavno i potpuno zamro.

I drugo, još važnije pitanje na istu adresu. Kako se dogodilo da ove godine prvi put naša zemlja ne učestvuje i nije imala učesnike na Univerzijadi? Čak i za vreme najgorih sankcija naši sportisti su učestvovali na Univerzijadi, a sada su izostali?! Mislim da je samo ovo poslednje više nego dovoljan razlog da ministar sporta podnese ostavku, ili da makar pruži ozbiljno i debelo obrazloženje ovog izostanka (mada mu ja sugerišem i više sam za ono prvo). A da i ne govorimo o ovim  fudbalskim stadionima, ili nekim drugim temama i aferama vezanim za rad ministarstva sporta.

Hvala.

(NSPM)