четвртак, 25. фебруар 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ђорђе Вукадиновић: Формирајте Анкетни одбор који би утврдио чињенице у вези са убиством Оливера Ивановића и тако отклоните сумње о умешаности власти
Хроника

Ђорђе Вукадиновић: Формирајте Анкетни одбор који би утврдио чињенице у вези са убиством Оливера Ивановића и тако отклоните сумње о умешаности власти

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 02. октобар 2019.

Владимир Маринковић (председавајући): Народни посланик Ђорђе Вукадиновић, на основу члана 92. Пословника Народне скупштине, предложио je да се дневни ред седнице допуни тачком - Предлог одлуке о образовању анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности убиства господина Оливера Ивановића, председника грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда*', почињеног у Косовској Митровици дана 16. јануара 2018. године, који су Народној скупштини поднели народни посланици др Санда Рашковић Ивић, др Дијана Вукомановић, Ђорђе Вукадиновић и Славиша Ристић, 5. марта 2018. године.

Да ли народни посланик, Ђорђе Вукадиновић жели реч? (Да.)

Изволите, колега Вукадиновићу.

Ђорђе Вукадиновић: Захваљујем.

Ви знате да ja увек говорим са места. Овог пута сам устао из пијетета према господину Ивановићу и према његовој жртви и према његовој трагичној смрти и према свему ономе што je он за живота учинио за српски народ и за Србе на Косову и Метохији.

Нисам био политички истомишљеник са господином Ивановићем. Нисам се слагао са њим у многим стварима, али никада, не само ja, него и сви моји политички пријатељи који су живели тамо на Косову и Метохији, и који живе и даље и на северу Косова и Метохије, никада нису имали ниједну ружну реч да кажу против њега.

Дакле, и када сте се са њим слагали и када нисте, то je био човек за пример, који je умео да нађе заједнички језик и да разговара и са својом браћом (a знамо да није лако увек разговарати са браћом и са сународницима), са Албанцима и са представницима међународне заједнице.

Мучно и мучко убиство Оливера Ивановића je тежак ударац, рекао бих, и за Србе на Косову и Метохији, и за српску политику, и за српски народ. И то убиство, без обзира што још мало па ће бити две године, не сме остати неистражено.

Дакле, мој je предлог, моја иницијатива, односно наша (ja je само образлажем), јесте да се формира анкетни одбор који би утврдио чињенице у вези са тим убиством.

Много je спекулација, много je гласина, много je ружних ствари које се плету у вези са тим случајем. Ja мислим да би владајућа странка и владајућа већина овде, као и власт ове земље,требали да буду најзаинтересованији за утврђивање истине о томе, с обзиром да постоји сумња и да су јавно изречене сумње о умешаности власти, или неких делова власти, у тај догађај.

He знам и не улазим у то ко je у праву. Али мислим да je ово место, овај дом, ова Скупштина и анкетни одбор најмериторније место да координира напоре и да се демонстрира добра воља и власти и Скупштине ове земље (и овог народа) да убиство Оливера Ивановића не остане неистражено и некажњено - без обзира у ком се правцу буде ишло и у ком правцу се та истрага буде кретала.

Надлежни органи раде оно што раде и што им je посао. Али мислим да je ово сувише важна ствар и сувише трагична ствар да би, као што рекох. смела остати сенка сумње на умешаност неких делова власти или органа ове земље.

Зато кажем, понављам и завршавам - мислим да би власт и владајућа већина овде требали да буду најзаинтересованији за усвајање оваквог предлога. Хвала.

Председавајући: Хвала, господине Вукадиновићу.

Стављам на гласање овај предлог.

Молим да се изјаснимо.

Закључујем гласање и саопштавам: за - троје, против - нико, уздржаних - нема од укупно присутно 142 народних посланика.

Констатујем да Народна скупштина није прихватила овај предлог.

(НСПМ)

Видети још: Ђорђе Вукадиновић: Наменска индустрија треба да остане у државном власништву, што даље од сумњивог приватлука 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Колико ће, по Вашем мишљењу, људи у Србији примити вакцину против коронавируса?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер