Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Da li je doneta odluka o izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona – i da li još uvek može biti revidirana?
Hronika

Đorđe Vukadinović: Da li je doneta odluka o izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona – i da li još uvek može biti revidirana?

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 18. jul 2019.

Ja bih na početku samo dopunio moje prethodno pitanje u vezi sa posetom francuskog predsednika Makrona – pitanje je za Ministarstvo spoljnih poslova – a povodom njegovih izjava u kojima on i direktno i indirektno govori o Kosovu kao “nezavisnoj državi”. Tražio sam neki dan izjašnjenje našeg ministarstva u vezi sa tim. Dopunio bih samo sada to pitanje traženjem komentara naknadnih izjava naših ministara, službenika i visokih predstavnika ove vlade, od ministra Malog do gospodina Nikole Selakovića, koji su u svojoj egzaltaciji posetom francuskog predsednika (koja naravno ima značaj koji ne želim da poričem), posebno isticali njegovu iskazanu „spremnost da se angažuje na traženju rešenja“ za problem Kosova i Metohije?! U tom svetlu, pitam, zašto i otkud toliko oduševljenje, pozivi i molba francuskom predsedniku da se uključi u rešavanje problema Kosova i Metohije, ako je on već svima nama i pred čitavom srpskom javnošću jasno rekao ono što misli o Kosovu kao „nezavisnoj državi“.

Zašto i otkud toliko oduševljenje, pozivi i molba francuskom predsedniku da se uključi u rešavanje problema Kosova i Metohije, ako je on već svima nama i pred čitavom srpskom javnošću jasno rekao ono što misli o Kosovu kao 'nezavisnoj državi'

Dakle, malo mi je to – najblaže rečeno – paradoksalno, imajući na umu i Ustav Srbije, kao i zvanične izjave predsednika i premijera koje smo i ovde u skupštini imali prilike da čujemo.

Ali, moje pravo pitanje, ili drugo, ali danas glavno, ide na adresu Ministarstva sporta i Ministarstva finansija, a tiče se odgovora koje sam dobio od Ministarstva sporta u vezi sa izgradnjom Nacionalnog fudbalskog stadiona. Dakle, ja sam ovde bio postavio to pitanje, a Ministarstvo sporta se potrudilo da dosta opširno na njega odgovori,   ponavljajući više-manje razloge koje smo već mogli da čujemo u prilog izgradnji tog stadiona. Ja sam naravno, problematizovao te razloge, ali svejedno. Pominju se razlozi bezbednosti, pominju se potrebe organizovanja nekih međunarodnih skupova, sportskih manifestacija koje zahtevaju „savršenije tehničke uslove“. Pominje se „moguća korist od turizma“, kao i „razvoj infrastrukuture“, do čega bi, navodno, moglo doći zahvaljujući izgradnji tog stadiona.

Ono međutim, što tu nije jasno i zato ja ponavljam pitanje ne samo Ministarstvu sporta, nego ga šaljem i na adresu Ministarstva finansija, jer je gospodin Mali (tako je bar objavljeno u medijima) član, odnosno jedan od prvih ljudi u međuresornoj grupi koja treba da donese konačnu odluku o izgradnji nacionalnog fudbalskog stadiona. Naime, shodno tome kako je ranije ovde govoreno i tumačeno, shvatio sam da bez obzira što su u budžetu opredeljena sredstva od čak 250 miliona evra, odluka o izgradnji tog Nacionalnog fudbalskog stadiona u Beogradu još nije doneta i ja sam ovde apelovao da se ta odluka ne donese iz razloga koji su toliko očigledni da ih gotovo ne vredi ovde ni ponavljati niti obrazlagati.

Sada međutim, vidim da je u štampi objavljen, a i na sajtu organizacije Ujedinjenih nacija za Razvoj (UNDP), 11 jula objavljen je tender, odnosno „poziv za prikupljanje tehničke dokumentacije za izgradnju novog Nacionalnog fudbalskog stadiona u Beogradu“. Kažem, to je objavljeno i u štampi i na sajtu tog UNDP-aja, mada diskretno. Rok je 5. septembar 2019. godine, do kada treba da se podnese dokumentacija. Pa, u tom svetlu ja pitam direktno gospodina Malog i gospodina Šapića: „Da li je doneta odluka o izgradnji nacionalnog fudbalskog stadiona?“ Da li onda i moji apeli i neka stručna javnost koja se u vezi sa tim oglasila (mada, rekao bih, nedovoljno glasno), dakle, da li onda svi ti naši apeli kasne? I da li ima šanse da – ako je odluka već doneta – ona bude revidirana? I, konačno, čemu onda ta međuresorna grupa koja tu odluku treba da donese, ukoliko je odluka već doneta?

Razlozi protiv izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona su  jasni i očigledni, i ne bih ih ovde posebno elaborirao

Dakle, razlozi protiv izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona su  jasni i očigledni, i ne bih ih ovde posebno elaborirao (možemo o tome kasnije, povodom neke druge tačke dnevnog reda). Ali, svejedno, očekujem konkretan odgovor – uprkos tome što su u budžetu  opredeljena sredstva i što je, kako vidimo iz odgovora ministarstva, još u julu 2018. (znači, pre tačno godinu dana) zaključeno da je to jedan od projekata od nacionalnog značaja. Ali, iz svega onoga što se čulo ovde u skupštini i što nam je govorio sam ministar Mali pre nekog vremena, stekao sam utisak da još nije donesena definitivna odluka.

Dakle, ponavljam: Da li je odluka donesena? Da li je definitivna? I da li postoji šansa da se ona opozove? Mislim da je ovo pitanje na neki način čak i usluga vladajućoj većini, jer mislim da odluka o gradnji stadiona neće naići na odobravanje javnosti – čak ni one koja je naklonjena Srpskoj naprednoj stranci i aktuelnoj vladi.

Hvala.

(NSPM)

Videti još: Đorđe Vukadinović: Zašto niko nije reagovao na Makronovu izjavu da su Srbija i Kosovo "dve evropske države"?