Početna strana > Hronika > Đoko Kesić: Plastični vojnici
Hronika

Đoko Kesić: Plastični vojnici

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. jun 2011.

Slomljen, izbezumljen, teško bolestan dementni starac apsolutno je jadna slika prvog pojavljivanja generala Mladića u Haškom tribunalu. Međutim, svidelo se to nekima ili ne, ta slika ima naše lice. Liči na nas koji smo ga hvalili i vazdizali u genijalnog vojnog stratega, na naše rečito ćutanje dok je bio u bekstvu, liči na nas koji smo ga izručili Hagu.

Kad je već tamo, neka generalu sude, a njegovu sliku nosimo na licu jer nam je on glavna ulaznica za Evropu. E sad, problem je u tome što je za tu evropsku igru potrebno bar dvoje. Svet i mi, kupili smo istu ulaznicu ali za različite predstave. Mi se prsimo, evo ispunili smo najvažniji uslov za ulazak u EU. Na drugoj strani, za SAD i EU nisu primarni pravda i umanjenje bola za nevine žrtve. Oni kažu, s Mladićem u Hagu dokazujemo da su Srbi najveći genocidni zločinci u modernoj istoriji, da su Hrvatska i Kosovo tolerantna i multietična društva, da je BiH srećna zemlja. Njima su potrebna opravdanje za njihovu surovu i nemilosrdnu politiku.

I naš put u EU nije popločan dobrim namerama. Našim vlastima nijedna žrtva nije velika za njihov opstanak, pa vreme je da opet čitamo Ifigeniju. I EU će da nas uverava da nijedna žrtva nije velika za upis u njihov klub. Tek će da nam prave nove bare za taj stiplčez.

Zapravo, suštinu naše pozicije najbolje objašnjava poseta pape Benedikta Hrvatskoj.

Dugo već traju pregovori oko posete pape Srbiji. Njegova svetost patrijarh srpski Irinej odmah posle izbora najavio je moguću papinu posetu Srbiju 2013, uz godišnjicu Milanskog edikta. Iz Vatikana su stizale velike pohvale toj ideji.

Međutim, papa Benedikt na grobu Pavelićevog kardinala Alojzija Stepinca saopšti da je „Stepinac bio veliki pastir i veliki hrišćanin... Istaknuti humanista branio je Srbe, Jevreje i Rome..." Koga zanima činjenica da je Stepinac krajem maja 1943. pisao nadređenima u Vatikan da nisu tačne priče o zločinima nad Srbima i Jevrejima, da „ne podležu srpskoj propagandi koja ruši prestiž aktuelnog režima u Hrvatskoj".

Znači, Zapad i Vatikan očekuju da Srbi, vojnici od plastelina i s logikom gmizavaca, ispune sve stare i nove haške i ine uslove, pa da nas pripuste u predvorje EU. I, naravno, da pozovemo papu u goste i proglasimo Stepinca za najvećeg srpskog humanistu i izvinimo se Hrvatima za Jasenovac, Jasku, da se izvinimo što nismo katolici...

Naša politička i intelektualna elita proslavila bi i taj gest.

(Pres)