Хроника

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић: Због повећаног броја заражених нове процедуре и протоколи који ће бити примењени у наредним данима

Штампа
среда, 01. април 2020.

 Директорка Института "Батут" Верица Јовановић рекла је, након седнице Кризног штаба, да су разматране нове процедуре и протоколи који ће бити примењени.

Она је за вести Прве телевизије рекла да ће до тога доћи због тога што је повећан број оних који су заражени или имају симптоме коронавируса.

"У складу са тим, здравствени систем ће те мере примењивати у наредним данима. Домови здравља се укључују у рад", рекла је она.

Како је казала, 25 јединица је сада укључено у тестирање грађана.

"У претходном периоду су тестиране само особе са израженим симптомима, попут повишене температуре изнад 38,5 или 37,5", појаснила је она.

Према њеним речима, Србија прати препоруке СЗО о повећаном броју тестирања, али је важна тријажа на нивоу домова здравља.

"Болнице и даље остају места у која одлазе особе које имају проблема са дисањем, док они са блажим симптомима иду до дома здравља. биће и других могућности, где особа може сама да изврши оцену", казала је она и додала да ће о томе бити речи у наредним данима.

Јовановићева је рекла да здравствени радници представљају приоритет, те да ће у неком тренутку бити направљен план њиховог тестирања.

Она је појаснила да, уколико је нека особа из колектива заражена, битно је да ли је била у контакту са колегама или није.

"То не значи да је цео колектив искључен из посла, али ако су били у контакту, онда треба да буду тестирани, а остали у изолацији 14 дана", рекла је Јовановићева.

Јовановићева је казала да су симптоми коронавируса повишена температура, гребање у грлу и кашаљ, као и општа малаксалост и евентуално главобоља.

Она је казала да се болница на Сајму из дана у дан пуни, те да и они пацијенти којима се стање побољша могу бити пребачени тамо.

"Према подацима које имам, тамо је 44 пацијента, али тај податак се мења из сата у сат", рекла је Јовановићева.

Додала је да је просечна старост заражених 62,5 године.

"Београд, Ниш и Ваљево су градови где се интензивно прати ситуација, али се прати и на целој територији Србије", закључила је докторка.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]