Početna strana > Hronika > Dijana Dragutinović: Pad nacionalnog proizvoda Srbije više od pet odsto
Hronika

Dijana Dragutinović: Pad nacionalnog proizvoda Srbije više od pet odsto

PDF Štampa El. pošta
sreda, 17. jun 2009.

Ministar finansija Diana Dragutinović izjavila je da je usled recesije bruto domaći proizvod (BDP) u Srbiji pao ispod minus pet odsto, a deficit budžeta iznosi oko 4,5 odsto BDP, pa nije isključila mogućnost novog rebalansa budžeta do kraja godine.

Zbog manjih prihoda u odnosu na planirane rashode budžeta, Srbija će morati da razmotri mogućnost da dodatno smanji javnu potrošnju, kazala je ministarka Dragutinović za Radioteleviziju Srbije (RTS).

Dragutinović je iznela i da za smanjenje javne potrošnje postoje dva rešenja: smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji, uz odgovarajuće socijalne programe ili temeljna reforma penzionog i socijalnog sistema.

Ministarka finansija je rekla da će smanjenje rashoda budžeta, koje bi podrazumevalo otpuštanje zaposlenih, biti krajnja mera, za koju se ona ne zalaže i da bi pre takve eventualne mere ili bila povećana stopa poreza na dohodak ili porez na dodatu vrednost.

Ministarka finansija je kazala i da će usled recesije do kraja godine doći do pada inflacije, bez obzira što je od početka godine ona dostigla oko 7,2 odsto

Plan vlade Srbije je da u 2009. inflacija iznosi najviše osam odsto.

(Tanjug)