субота, 20. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Диана Драгутиновић: Могуће повећање ПДВ-а у 2010.
Хроника

Диана Драгутиновић: Могуће повећање ПДВ-а у 2010.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 22. децембар 2009.

Министарка финансија Диана Драгутиновић није искључила могућност повећања стопе ПДВ-а у 2010. години, што ће зависити од укупне економске ситуације у земљи и прилива у буџет, оцењујући да ће се у наредној години привреда опоравити, мада не тако брзо колико се очекује.

Истакавши да у наредној години није предвиђено повећање пореских стопа, Драгутиновићева је синоћ рекла да се залаже за рестриктивнију пореску политику, па чак и повећање стопе ПДВ-а, али је свесна да коначну одлуку о томе увек доноси влада и Народна скупштина.

Учествујући у емисији РТС о буџету за 2010. годину, Драгутиновић је оценила да стопа ПДВ-а у Србији од 18 одсто није висока у односу на окружење.

Говорећи о задуживању државе, она је истакла да је држава почела да се задужује тек у 2009. години. До сада је држава финансирала буџет од приватизационих прихода, а од 2000. углавном се раздуживала према иностранству и према домаћем тржишту.

Министарка финансија је поновила да је буџет за 2010. годину развојни, ако се посматра његова улога у стимулисању изградње инфраструктуре, а подстицајни је у делу који предвиђа помоћ привреди кроз субвенције камата на кредите.

Гувернер НБС-а Радован Јелашић је рекао да је усвојени буџет за 2010. годину у потпуности испоштовао договор с ММФ-ом, истичући да ће динар бити стабилан и у наредној години.

Према његовој оцени, кључни изазов биће да се вишак прихода због раста привреде не усмери у јавну потрошњу, него у инвестиције.

Гувернер је указао на то да је боље што се држава задужила на домаћем тржишту, а не у иностранству и подсетио да је динарска новчана маса тренутно три пута мања од девизних резерви, које су већ премашиле десет милијарди евра.

Јелашић је навео да у кризним временима мора доћи до пада вредности националне валуте и истакао да привреднике нико није терао да се задужују у еврима, што он, као гувернер НБС-а, никада није препоручивао, него је увек указивао на то да се треба задуживати искључиво у динарима.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер