Хроника

Демостат: У дипломатским кулоарима се спекулише да ће ЕУ охрабривати Владу Србије да не одустаје од пројекта ископавања литијума

Штампа
уторак, 25. јануар 2022.

 У дипломатским кулоарима се спекулише да ће Европска унија „охрабривати Владу Србије да не одустаје од пројекта ископавања литијума“, али се процењује да „ако отпор јавности буде масован и уколико буде утицао на рејтинг владајуће СНС, онда нема ништа од отварања рудника у Јадру“, објавио је Демостат.

Пошто је Рио Тинто осетљива изборна тема, свакако да Влада у наредна два месеца неће доносити одлуку о додели нових дозвола овој компанији. Све у вези с наведеним пројектом биће на чекању до 3. априла, односно до одржавања избора, кажу незванично извори Демостата говорећи о наредним потезима власти у вези са спорним ископавањем литијума у Србији.

Саговорници Демостата напомињу да не постоје гаранције да ће српски званичници одустати од започете сарадње са поменутом британско- аустралијском корпорацијом, чија репутација на светском нивоу је, подсетимо, спорна и нимало завидна.

„Уколико актуелна власт, предвођена Српском напредном странком и Александром Вучићем, добије потребну већину гласова на предстојећим изборима, имаће на располагању још један мандат од четири године, а то је довољно времена да се међу бирачима забораве непопуларне одлуке попут сарадње са Рио Тинтом. Ипак, коначна судбина пројекта који се односи на експлоатацију литијума највише ће зависити од интензитета отпора еколошких удружења и грађана“, објашњавају извори Демостата.

Истовремено, у дипломатским кулоарима се спекулише да ће Европска унија „охрабривати Владу Србије да не одустаје од пројекта ископавања литијума“, али се процењује да „ако отпор јавности буде масован и уколико буде утицао на рејтинг и опстанак на власти владајуће СНС, онда нема ништа од отварања рудника у Јадру“.

Према незваничним сазнањима Демостата, још увек нема „критичне масе“ за рушење актуелне власти, „али протести обарају рејтинг напредњака и повећавају број незадовољних“.

Заправо, протести такође утичу и на прерасподелу подршке унутар опозиционог блока, јер ће зелени у овим околностима сигурно добити већи проценат гласова на априлским изборима него што би то био случај да не постоји пројекат Рио Тинто“, прецизирају наши саговорници.

Извори Демостата из дипломатских кругова у САД тврде да ће и Америка настављати да убеђује српске власти да не „затварају заувек врата ископавању литијума у Србији, али тако да се приликом експлотације води рачуна о поштовању еколошких стандарда“. Како се објашњава, америчка администрација сматра да је литијум „развојна шанса за Србију“. Подсетимо, према писању Дојче велеа, у Европи се тренутно не производи литијум за батерије, а „80 одсто испорука долази из Кине“, тако да Европска комисија и немачка влада имају заједничку стратегију за изградњу значајних производних капацитета за батерије у Европи.

(Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]