Početna strana > Hronika > Demostat: U diplomatskim kuloarima se spekuliše da će EU ohrabrivati Vladu Srbije da ne odustaje od projekta iskopavanja litijuma
Hronika

Demostat: U diplomatskim kuloarima se spekuliše da će EU ohrabrivati Vladu Srbije da ne odustaje od projekta iskopavanja litijuma

PDF Štampa El. pošta
utorak, 25. januar 2022.

 U diplomatskim kuloarima se spekuliše da će Evropska unija „ohrabrivati Vladu Srbije da ne odustaje od projekta iskopavanja litijuma“, ali se procenjuje da „ako otpor javnosti bude masovan i ukoliko bude uticao na rejting vladajuće SNS, onda nema ništa od otvaranja rudnika u Jadru“, objavio je Demostat.

Pošto je Rio Tinto osetljiva izborna tema, svakako da Vlada u naredna dva meseca neće donositi odluku o dodeli novih dozvola ovoj kompaniji. Sve u vezi s navedenim projektom biće na čekanju do 3. aprila, odnosno do održavanja izbora, kažu nezvanično izvori Demostata govoreći o narednim potezima vlasti u vezi sa spornim iskopavanjem litijuma u Srbiji.

Sagovornici Demostata napominju da ne postoje garancije da će srpski zvaničnici odustati od započete saradnje sa pomenutom britansko- australijskom korporacijom, čija reputacija na svetskom nivou je, podsetimo, sporna i nimalo zavidna.

„Ukoliko aktuelna vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem, dobije potrebnu većinu glasova na predstojećim izborima, imaće na raspolaganju još jedan mandat od četiri godine, a to je dovoljno vremena da se među biračima zaborave nepopularne odluke poput saradnje sa Rio Tintom. Ipak, konačna sudbina projekta koji se odnosi na eksploataciju litijuma najviše će zavisiti od intenziteta otpora ekoloških udruženja i građana“, objašnjavaju izvori Demostata.

Istovremeno, u diplomatskim kuloarima se spekuliše da će Evropska unija „ohrabrivati Vladu Srbije da ne odustaje od projekta iskopavanja litijuma“, ali se procenjuje da „ako otpor javnosti bude masovan i ukoliko bude uticao na rejting i opstanak na vlasti vladajuće SNS, onda nema ništa od otvaranja rudnika u Jadru“.

Prema nezvaničnim saznanjima Demostata, još uvek nema „kritične mase“ za rušenje aktuelne vlasti, „ali protesti obaraju rejting naprednjaka i povećavaju broj nezadovoljnih“.

Zapravo, protesti takođe utiču i na preraspodelu podrške unutar opozicionog bloka, jer će zeleni u ovim okolnostima sigurno dobiti veći procenat glasova na aprilskim izborima nego što bi to bio slučaj da ne postoji projekat Rio Tinto“, preciziraju naši sagovornici.

Izvori Demostata iz diplomatskih krugova u SAD tvrde da će i Amerika nastavljati da ubeđuje srpske vlasti da ne „zatvaraju zauvek vrata iskopavanju litijuma u Srbiji, ali tako da se prilikom eksplotacije vodi računa o poštovanju ekoloških standarda“. Kako se objašnjava, američka administracija smatra da je litijum „razvojna šansa za Srbiju“. Podsetimo, prema pisanju Dojče velea, u Evropi se trenutno ne proizvodi litijum za baterije, a „80 odsto isporuka dolazi iz Kine“, tako da Evropska komisija i nemačka vlada imaju zajedničku strategiju za izgradnju značajnih proizvodnih kapaciteta za baterije u Evropi.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner