Хроника

Дејвид Мекалистер: Странке у Србији ће морати да постигну консензус о корацима како би се побољшали услови за рад у парламенту и за одржавање избора

Штампа
уторак, 08. октобар 2019.

 Председник одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер изјавио је уочи почетка разговора власти и опозиције у уторак у Скупштини Србије да ће странке морати да постигну консензус о корацима које желе да предузму како би се побољшали услови за рад у парламенту и за одржавање избора.

Мекалистер је у интервјуу за Блиц рекао да се нада да ће политички актери хитно наћи заједничко решење за излаз из тренутне ситуације и да се бојкоти тешко квалификују као одрживо демократско решење.

"Наш предлог је да олакшамо процес међустраначког дијалога, странке ће морати да постигну консензус о корацима које желе да предузму како би се побољшали услови за рад у парламенту и за одржавање парламентарних избора", рекао је Мекалистер.

Он је додао да као парламентарац чврсто верује да је парламент природно место за демократску расправу, за доношење закона и усмеравање земље ка ЕУ.

По његовом мишљењу, излаз из садашњег застоја може бити само кроз нови парламент, а легитимитет и снага овог парламента зависиће од напора свих политичких актера да се створе прави услови за одржавање демократских избора.

"Јака већина са јаком опозицијом", закључио је Мекалистер.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]