Хроника

Дејмон Вилсон: "Скидам капу" Ричарду Гренелу за постизање договора о авио-саобраћају између Београда и Приштине; Трампова администрација ће пре постићи успех на Балкану него у Ирану или Северној Кореји

Штампа
петак, 24. јануар 2020.

 Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон изјавио је да "скида капу" специјалном изасланику председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу за постизање договора о директном авио-саобраћају између та два града.

Додао је да администрација САД жели да види резултат на пољу спољне политике уз оцену да је на Западном Балкану могуће пре постићи успех, него у Ирану или Северној Кореји, пренео је Глас Америке.

"Заиста ми је драго због новог договора (о директном лету Београда-Приштина) и активног укључивања Америке у постизање тог договора. Драго ми је да се усред тешке политичке ситуације, људи фокусирају на нешто што је тако прагматично, конкретно, што може да има утицаја на привреду и људе и има непосредан стратешки утицај", рекао је Вилсон у интервјуу Гласу Америке.

Он је додао да "скида капу амбасадору Гренелу што је врло тихо и дипломатски довео до овог споразума" наводећи да залагање Гренела показује активно америчко учешће.

Вилсон је додао да таксе остају огромна економска препрека.

"Њих подржавају ограничене, највероватније корумпиране снаге са обе стране границе. То јача црно тржиште и оне који покушавају да варају, то је лоше за владавину права. То је лоше за владу у Београду и у Приштини. Сад морамо да дођемо до тачке где се томе треба одупрети. Таксе се могу укинути и онда се може даље озбиљно разговарати", рекао је Вилсон.

Према његовима речима, Трампова администрација жели да види резултат на пољу спољне политике и да су Северна Кореја, Иран и Венецуела тешка питања, док ће на Западном Балкану пре постићи успех.

"Много тога се дешава у свету и Трампова администрација има много посла. Много тога треба да уради амбасадор у Немачкој. Веома је важно да, усред све те буке, имамо напредак у америчком ангажману. На томе ради амбасадор у Берлину, Метју Палмер у Стејт департменту, државни секретар Мајк Помпео, који је био домаћин састанка прошле године председнику Вучићу у Њујорку и сад је било сусрета у Давосу. То је оно што ми желимо да видимо као део америчког ангажмана, да би се одржао позитиван тренд напретка у региону", додао је он.

(Бета-Глас Америке)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]