Početna strana > Hronika > Dejli telegraf: Srbija htela da trguje izručenjem Ejupa Ganića
Hronika

Dejli telegraf: Srbija htela da trguje izručenjem Ejupa Ganića

PDF Štampa El. pošta
sreda, 28. jul 2010.
Beograd -- Dejli Telegraf i Indipendent pišu da je okružni sudija Timoti Vorkman odbio zahtev za izručenjem Ganića zato što je Srbija pokušala da trguje ovim zahtevom.
 
Britanski dnevnici pišu da je Srbija ponudila da odustane od gonjenja Ganića ukoliko bosanske vlasti prihvate izvinjenje za genocid u Srebrenici.
Indipendent piše da je ovakav nalaz sudije osramotio Beograd.

Da podsetimo, juče je Sud u Londonu odbio zahtev Srbije za izručenjem nekadašnjeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga Beograd sumnjiči za ratni zločin u Sarajevu 1992.
Bivši britanski ambasador u Srbiji Čarls Kroford ocenio je, povodom odbijanja londonskog suda da Srbiji izruči člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića, da bi predsednik Srbije Boris Tadić, "umesto da traži krivicu u drugima, trebalo da reši probleme u sopstvenom dvorištu".

To, prema rečima Kroforda, znači hapšenje Ratka Mladića i suočavanje sa najvećim ratnim zločinom u novijoj istoriji Evrope - masakrom u Srebrenici.

"Zahtev Beograda za izručenjem se činio kao čudan pokušaj da se svi prekriju političkim blatom u cilju dokazivanja varljivog prosrpskog silogizma; svi ljigavci su krivi, svi učesnici raspada Jugoslavije su jednako ljigavi, svi su jednako krivi", napisao je Kroford u današnjem Indipendentu.

"To je, međutim, u suprotnosti sa činjencima, a jedna od njih je da je Srbija, kao najveća jugoslovenska republika, mogla da gurne čitav region prema demokratiji i reformama umesto što je, pod Miloševićem, pokušala da stvori nove etničke realnosti na terenu", ocenio je Kroford, prenosi BBC.

Prema njegovim rečima, Tadić bi trebalo da prekine "diskreditovanu politiku relativizacije korena sukoba iz devedesetih".

(B92)