Početna strana > Hronika > Dejan Mirović: Ulcinjska litija
Hronika

Dejan Mirović: Ulcinjska litija

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. januar 2020.

 Ruski naučnik koji je 30 godina posvetio izučavanju Crne Gore, Pavel Rovinski, bio je oduševljen kada je 1880. posjetio Ulcinj. Uporedio ga je sa Italijom i evropskim mjestima sa divnom obalom. Pod rukovodstvom ruskog topografa Varamana se gradi kanal dug 4 km prema moru. Najveći srpski pisac genijalni Crnjanski je 1927. pisao o divnim pjeskovitim plažama i noćima u Ulcinju. Godine 1934. se otvara Solana. Nobelovac i bivši njemački kancelar Vili Brant je 1981. očaran Adom Bojanom. U to vrijeme pod rukovodstvom mladog i sposobnog direktora Ulcinjske rivijere, kasnijeg predsjednika opštine, se grade hoteli na Velikoj plaži i na Adi Bojani i novi prelijepi hotel Galeb.

Opština na koju otpada oko 20 km od 70 km od svih crnogorskih plaža, postaje omiljeno ljetovalište turista iz Evrope. Ipak, Đukanovićeva vlast je „uspjela“ da za relativno kratko vrijeme u XXI vijeku Ulcinj svede na jedinu nerazvijenu opštinu na crnogorskoj obali. Vesko Barović 2005. godine kupuje Solanu koju za kratko vrijeme uvodi u stečaj. Prodaje se i ruši novi hotel Galeb i na njegovom mjestu otvara parking. Nelegalna gradnja na čarobnom ušću Ade Bojane i krađa pijeska dovodi do ekološke katastrofe i zatvaranja ušća 2017. kao i velikog smanjivanja plaže. Kanal na Porto Mileni se zbog kolapsa kanalizacionih cijevi pretvara u mjesto za izbjegavanje. Ruši se najljepši hotel na Velikoj plaži Lido. Sada je na tom mjestu samo gomila kamenja. Umjesto Rovinskog, Crnjanskog i Branta glavni gost je Naser Keljmendi koji je na listi/potjernici Interpola i američke DEA.

Ipak, 18. januara 2020. se i u Ulcinju desilo nesto lijepo. Pod vođstvom mladog i uglednog prote Siniše Smiljića održana je velika litija. U dugoj koloni od nove Crkve Svetog Nikole pod Meterizima, koja podsjeća na najljepše grčke crkve na ostrvima, do stare istog imena na Bijeloj Gori, su bili pravoslavni vjernici Mitropolije, Srbi i Crnogorci. U koloni su bili i građani islamske i katoličke vjeroispovjesti. Za razliku od Cetinja nije bilo nikakvog incidenta, naprotiv, velika litija je mirno i dostojanstveno prošla kroz cijeli grad u prekrasnoj januarskoj noći.

Tako je jedan sramni zakon apsurdno, doveo do najljepšeg događaja u Ulcinju u XXI vijeku.

(IN4S)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner