Хроника

Дарија Кисић Тепавчевић: За преношење коронавируса у Србији тренутно су најризичнији затворени простори у којима људи проводе више сати, попут радних колектива

Штампа
субота, 23. мај 2020.

 За преношење коронавируса у Србији тренутно су најризичнији затворени простори у којима људи проводе више сати, попут радних колектива, због чега је дошло до настанка жаришта у Врању и Лесковцу, рекла је заменица директорке Института Србије за јавно здравље "Милан Јовановић - Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је на ТВ Пинк рекла да је ситуација у та два града тренутно стабилна, да највећи број заражених није имао никакве симптоме, а да је се настанак тих жаришта, према њеној оцени, могао да се спречи.

"Чим смо приметили кластер, груписање новооболелих из исте радне средине одмах се реаговало, фабрика је затворена и сви (запослени) су тестирани", казала је Кисић Тепавчевић.

С обзиром да је боравак људи у затвореним просторијама "итекако довољно за преношење" вируса, Кисић Тепавчевић је навела да је неопходно поштовати мере превенције, ношење маски и рукавица, али да је најважнији предуслов физичка дистанца.

"Један метар је довољан ако та особа нема симтоме, не кашље и не кија, али ми за сваки случај предлажемо дистанцу од два метра", рекла је она.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]