Хроника

Дарија Кисић Тепавчевић: Обећавајуће што раст броја новооболелих у Србији није стрмоглав

Штампа
недеља, 05. април 2020.

 Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је „обећавајуће“ што раст броја новооболелих од корона вируса у Србији није „стрмоглав“ као у другим земљама.

Наводећи да ће за „недељу или две“ Србија бити у периоду када је у другим земљама достигнут врхунац епидемије, она је за ТВ Прва казала да празне улице градова Србије због продуженог полицијског часа „обећавају“.

„Сваки дан је прича за себе. Највећи број грађана се понаша одговорно и ефекти ће се видети ако наставимо овако да се понашамо сваког дана“, казала је заменица директора Института Батут.

По њеним речима, искуство из кинеског града Вухан у ком је почела епидемија, показује да мере које се спроводе у Србији имају „итекако ефекта“.

„Они су нам на примеру добре праксе показали како треба радити а ми желимо да учимо од најбољих“, казала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Додала је да се кључна ствар коју су српски лекари научили од кинеских стручњака тиче начина организације у тешким тренуцима.

„Научили су нас како се најбоље организовати у овим околностима, како да не чекамо последње моменте кад немамо избора већ да будемо унапред спремни за сваки могући сценарио“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је изразила наду да ће топло време које се очекује у наредном периоду неповољно деловати на вирус, али и додала кључно за сузбијање епидемије остаје социјално дистанцирање.

Навела је и да постоје здравствене установе у Србији у којима има инфицираних медицинских радника али и да су сви заражени изоловани.

„Међу тим установама је и ГАК Народни фронт али све колеге који су носиоци или за које се сумња да су носиоци, нису на својим радним местима и изоловани су па је максимално смањен ризик од преношења инфекције“, казала је Дарија Кисић Тепавчевић.

(Бета)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]