Početna strana > Hronika > Darija Kisić Tepavčević: Nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen širenja zaraze ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju; Kon: I dalje sam umereni optimista
Hronika

Darija Kisić Tepavčević: Nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen širenja zaraze ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju; Kon: I dalje sam umereni optimista

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. april 2020.

 BEOGRAD - Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen širenja zaraze novim virusom korona ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju.

Odgovarajući na pitanje novinara u Palati Srbija da li su potvrđena nova žarišta u Srbiji, Kisić je rekla da trenutno nema podatke koliko je gradova sa najvećim brojem zaraženih, ali da oni jesu dobar pokazatelj gde bi mere u sprečavanju širenja infekcije trebalo povećati.

“Izvesno je da nijedan grad neće biti pošteđen ove bolesti ako nastavimo ovako da se ponašamo i ako bude tolika cirkulacija i komunikacija u gradovima”, podvukla je Kisić.

Prema ranije objavljivanim podacima, najveća žarišta novim virusom korona su gradovi Beograd, Valjevo i Niš.

Sutra zajednički sastanak kriznih štabova o prevenciji širenja

Krizni štabovi razmotriće sutra, na zajedničkoj sednici, mere jače prevencije širenja korona virusa, izjavila je Kisić Tepavčević.

Istakla je da je ključ i dalje pre svega u ponašanju građana i poštovanju već propisanih mera.

Kaže da će se narednih dana još intenzivnije raditi testiranje i ispitivanja sa ciljem da se spreči širenje virusa.

"Međutim brojevi neumoljivo pokazuju, gde smo i koliko smo doprineli da se ova bolest širi", dodala je ona.

"Sutra ćemo u toku dana imatio i zajedničke sastanke kriznih štabova, hoćemo da probamo da nađemo način i vidimo da li postoji mogućnost da još više omogućimo prevenciju ove bolesti. Ali, bez obzira, kakve god budu mere i odluke, ne možemo da uspemo ako svako od nas ne preuzme odgovornost za sprečavanje širenje ove infekcije", rekla je ona.

Navela je da je do sada preminuo od te bolesti 21 muškarac i sedam žena, kao i da ukupan mortalitet na današnji dan iznosi 2,64 odsto.

Ukupno su 72 osobe na respiratoru: 10 na Infektivnoj klinici KC Srbije, 1 osoba u KC Niš na Infektivnoj klinici, 6 KC Vojvodine, 9 KC Kragujevac, 15 "Mišović", 9 Klinika za pulmologiju KC Srbije i 12 KC Niš u zgradi stare hirurgije i 10 KC Zemun.

Primarno da imamo pravovremene i tačne informacije

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ukazala je da je u situaciji kada se naša zemlja bori sa korona virusom primarno da imamo validne, pravovremene i tačne informacije.

“Razumem da je posao novinara takav da želite da imate neku ekskluzivu, ali nije ovo situacija kada je ekskluzivitet nešto što je primarno. Primarno je da imamo validne, pravovremene i tačne informacije”, rekla je Kisić Tepavčević, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija zašto se slučajevi korona virusa ne prijavljuju na nivou lokalnih zajednica.

Navela je da se sve informacije na nivou lokalnih samouprava, dobijaju od zdravstvenih radnika.

“Oni jesu početni izvor svih informacija. Međutim, ne samo u vanrednom stanju, nego i u svim drugim okolnostima, postoje mesta gde se skupljaju svi ti podaci, analiziraju i ideja nam je da uvek, a ne samo u vanrednom stanju, sinhronizovano širimo informacije sa svima”, rekla je Kisić Tepavčević.

 Kon: I dalje sam umereni optimista

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoje situacije kada se lične slobode mogu oduzeti u cilju opšte dobiti i zaštite zdravlja stanovništva.

"Ja sam navodio primer Obrenovca kad je bilo zabranjeno vraćanje u mesto posle poplava, dakle zabranu ograničenja kretanja. U ovoj situaciji ograničavanje kretanja u smislu izolacije, samoizolacije je nešto što je čak regulisano i zakonom", dodao je on.

Kon je kazao da je bilo potrebno vremena da se uskladi rad medicinskih službi, te da Domovi zdravlja moraju da se uključe u testiranje ljudi.

"Kad se ljudi vraćaju u zemlju, proverava im se telesna temperatura, a onima koji imaju povišenu temperaturu svakome se uzima bris i na licu mseta mora da sačeka rezultat. Ostali se i dalje šalju u samoizolaciju", kazao je Kon.

On je dodao da Srbija sutra izlazi iz četvrte nedelje peidemije, te da ovo pokazuje da nam nije uspelo da zaustavimo i dobro zaustavimo krivu.

Ponovio je da od virusologa zavisi da li će i koga testirati, a da blizu 30 zdravstvenih radnika ima simptome zaraze kroonavirusom.

Kon je rekao da je umereni optimista, ali da nije dobro što je broj novozaraženih skočio na 160.

V. d. direktora klinike "Dr Laza Lazarević" dr Ivana Stašević Karličić je ocenila da lični komfor ne može da se poredi sa javnim zdravljem, te da su mere koje država preduzima u skladu sa standardima epidemiologa.

"Poruka građanima je da budu odgovorni i solidarni. Da sačuvamo sebe i najbliže, kao i one koji su na prvoj liniji fornta, kao što su zdravstveni radnici", rekla je ona.

Ona je napomenula da prvi i najbolji odgovor na strah građana od situacije da budu dobro informisani, te da SMS poruka koju je Krizni štab poslao sinoć nije mogao da izazove strah.

"Svi mi znamo šta se dešava u zemljama u kojima postoji visok stepen transmisije virusa. To je sitacija sa kojom se mi suočavamo već mesec dana i to nije ništa novo što bi bilo faktor rizika za iznenadni strah i paniku", ocenila je ona.

Govoreći o najavi policijskog časa od 24h, Stašević Karličić je rekla da ta mera ne sme da plaši građane, jer ima za cilj zaštitu javnog zdravlja.

"Čak i ako bude doneta ta mera, ona nije razlog za strah", zaključila je ona.

Ona je rekla da je klinika "Dr Laza Lazarević" imala 2.100 poziva od 17. marta od građana koji su zabrinuti i traže psihijatrijsku pomoć zbog situacije.

"To su pojedinci, njih ima, oni loše tolerišu stres", pojasnila je ona.

"Mere nisu donete ad hoc, one su rezultate preporuke struke", dodala je ona.

(Tanjug-B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner