Početna strana > Hronika > Danas: „Tviteraš poziva na okupljanje ispred Skupštine za odbranu Kosova“. Miloš Uskoković: „Danas“ se tendecioznim tekstom bavi mojim “likom i delom”, javnosti sam se obratio kao jedan od organizatora protesta zakazanog za 2. februar
Hronika

Danas: „Tviteraš poziva na okupljanje ispred Skupštine za odbranu Kosova“. Miloš Uskoković: „Danas“ se tendecioznim tekstom bavi mojim “likom i delom”, javnosti sam se obratio kao jedan od organizatora protesta zakazanog za 2. februar

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Molim Vas da u skladu sa praksom dobrog novinarstva u celosti objavite moj odgovor na tendenciozni tekst koji ste o meni objavili povodom poziva na protest zakazan za 2. februar.

Javnosti i medijima sam se obratio kao jedan od organizatora protesta zakazanog za 2. februar ispred Narodne skupštine, a povodom sednice na kojoj će se raspravljati francusko-nemački predlog za Kosovo, a ne u svoje lično ime.

Uprkos tome, Danas je objavio tekst koji se pre svega bavi mojim “likom i delom”, a ne povodom kojim sam se obratio medijima. Time je ova redakcija tendenciozno pokušala da umanji format našeg poziva, pogrešno predstavljajući da se radi o nekoj ličnoj akciji tamo nekog tviteraša.

Tendecioznost vašeg teksta se ogleda i u pominjanju opozicionih lidera koji su bili gosti na spejsovima koje sam organizovao kao autor istih, kao i kritički tekst koji sam objavio pre više nedelja o Draganu Đilasu. Nejasno je kakve veze ima taj tekst, kao i to ko su bili gosti mojih spejsova, sa pozivom koji sam uputio u ime građana koji organizuju protest.

Ovakva vaša reakcije može se razumeti samo kao pokušaj da svedete protest koji se odnosi na zaštitu naših najviših nacionalnih interesa, na bednu dnevnopolitičko-medijsku borbu, što je van svakih standarda ozbiljnog novinarstva. Takođe, ovakav vaš tekst se može razumeti i kao pokušaj da diskreditujete ovaj građanski protest, svodeći ga na priču o meni lično.

A ako ste već odlučili da govorite o meni, nemam ništa protiv. Ali je onda trebalo da kažete celu istinu, a istina je da sam prethodnih nekoliko godina svog života posvetio opozicionom aktivizmu, koji svakako daleko prevazilazi okvire spejsa, koji je bio samo komunikacioni kanala aktivnosti koje smo organizovali na terenu.

A ako baš hoćete i o spejsu, zaboravili ste, očigledno namerno, da navedete da je preko tog istog spejsa organizovano više protesta u prethodnoj godini – od ekoloških do kampanje u vezi sa referendumom, kao i otkrivanje različitih afera poput obelodanjivanja dešavanja u EPS-u. U medijskim okolnostima u kojima se nalazi naše društvo, vaše pogrdno pisanje o spejsu je pogrdno pisanje o prostoru slobode u kom se može čuti glas građana, ali i političara koji govore slobodno, bez medijske cenzure koja selektuje sagovornike u konvencionalnim medijima.

Ovakvim tekstom, dakle, niste implicitno govorili smo protiv ovog protesta, već i protiv svih građana koji žele da odbrane teritorijalni integritet naše zemlje i naše legitimne nacionalne interese. I niste govorili ispod žita pogrdno smao o meni, već o velikom broju ljudi koji stoji iza ovog protesta. A nadamo se da će se taj broj proširiti na sve patriotski orijentisane građane, svih opcija – i levice i desnice, kao i proevropskih snaga i onih koji nisu pobornici evrointegracija. Svi mi smo se udružili oko vrednosti koje delimo – a te vrednosti se odnose na istinski patriotizam i želju da živimo u demokratskoj i slobodnoj državi.

Koristim i ovu priliku da pozovem sve građane da nam se pridruže 2. februara. Ali pozivam i Danas i sve medije da o ovom događaju izveštavaju objektivno i da informišu građane u skladu sa istinom, a ne redakcijskim pristrasnostima bilo kojoj političkoj opciji. Sve drugo je učešće u tabloidizaciji našeg javnog prostora, protiv čega se borimo i koje je, uostalom, i dovelo do višegodišnjeg dezinformisanja naše javnosti i na temi Kosova.

Svi koji volimo Srbiju danas smo na istoj strani. I trebalo bi da je potpuno nebitno da li je poziv medijima poslat sa adrese tamo nekog SamoDeja ili bilo kog građanina koji želi istinski da se bori za naše nacionalne interese. I još jednom ponavljam, da naši zahtevi nisu ni desničarski, ni levičarski, već zahtevi građana koji žele da štite integritet svoje države. I ovom prilikom vas još jednom molim da ne učestvujete u obmanjivanju građana ovakvim tekstovima.

Javnosti će se u narednim danima obraćati i drugi organizatori protesta, a nadam se 2. februara da će i veliki broj okupljenih građana poslati jedinstvenu poruku. Siguran sam da će ta poruka, uprkos medijskom mraku, odjeknuti jače od svih ovakvih tekstova i biti veća od svakog od nas kao pojedinaca, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadamo.

Građani Srbije, koji ne pristajete na to da patriotizam bude označen kao negrađanska vrednost, već kao građanska obaveza svakog normalnog društva, vidimo se 2. februara ispred Narodne skupštine!

Vaš SamoDejo


Danas: „Tviteraš poziva na okupljanje ispred Skupštine za odbranu Kosova“

Tviteraš koji se predstavlja kao „Samodejo“ pozvao je preko ove društvene mreže, ali i u pozivu sa svoje privatne dži mejl adrese upućenom medijima, na protestno okupljanje ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu, 2. februara kada je najavljena sednica o francusko-nemačkom planu za Kosovo.

Iza tog profila je Miloš Uskoković iz Niša koji se predstavlja kao opozicioni aktivista, a glavna zabeležena aktivnost na ovoj mreži mu je pravljenje takozvanih spejsova, uživo diskusija na ovoj mreži, gde mu je težinu davalo učešće Borisa Tadića, lidera SDS i bivšeg predsednika Srbije, kao i kako se tvrdi, Vuka Jeremića, lidera Narodne stranke.

U svojstvu „tviteraša, autora Tviter „Spejsova“ i političkog aktiviste“, objavio je 12. januara kolumnu – lični stav, na portalu Kossev, u kojoj je izneo kritike na račun dela opozicije koji predvodi Dragan Đilas.

U pozivu koji je poslao za protest, bez svog imena, i koji deli na svom tviter nalogu „samodejo“ Usković navodi da „skup ispred Narodne skupstine organizuju građani“, te da su ti građani u čije ime poziva „okupljeni oko ideje zastite nasih legitimnih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji“.

Poziva i narodne poslanike da se pridruže skupu, a kaže da će uputiti zahtev poslanicima da ne podrže potpisivanje „francusko-nemačkog sporazuma“ za Kosovo.

Upitan da li je skup prijavljen MUP-u, Uskoković odgovara u prvom licu množine „upravo smo na putu da to uradimo“.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner