Početna strana > Hronika > Danas: Priština krije strategiju u vezi sa rezolucijom o Kosovu
Hronika

Danas: Priština krije strategiju u vezi sa rezolucijom o Kosovu

PDF Štampa El. pošta
subota, 28. avgust 2010.

Priština, Njujork, Beograd - Iako zvaničnici i u Vašingtonu i u Prištini tvrde da neće biti nikakve kontrarezolucije na predlog Srbije dostavljen Generalnoj skupštini UN, stručnjak za Dušan Janjić ne isključe mogućnost da se američko-albanski papir pojavi na raspravi o Kosovu i Metohiji, koja je najavljena za 9. septembar.

- Zadatak nemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea je da saopšti srpskim zvaničnicima da Brisel nema interes da usaglašava predlog rezolucije s Beogradom, ne bi li "uplašio" srpsku stranu. Gotovo je izvesno da bi pred GS UN mogla da se pojavi i američko-albanska rezolucija i da se o njoj glasa, čak i ako predlog Srbije dobije potrebnu prostu većinu - izjavio je za Danas Dušan Janjić, koji je koordinator Inicijativnog odbora Nove socijaldemokratije Srbije

On kaže da su moguća dva scenarija. Ukoliko bi se američko-albanski predlog pozivao na mišljenje Međunarodnog suda pravde, o njemu bi, objašnjava Janić, moglo da se raspravlja i eventualno glasa u okviru iste tačke dnevnog reda na kojoj će se razmatrati predlog Srbije. Druga varijanta je, prema Janjićevim rečima, da se predlagači pozovu na obavezu Generalne skupštine UN da raspravlja o statusu KiM i da traže novu tačku dnevnog reda.

Ambasada SAD u Srbiji više puta je ovih dana negirala najave da će Vašington, ukoliko Beograd ne promeni predlog, izaći sa svojom rezolucijom povodom mišljenja MSP, u kojoj se traže "tehnički" pregovori između Beograda i Prištine i zaključuje nepromenljivost statusa Kosova. U medijima se tim povodom spekulisalo i da li će SAD svoj predlog podneti direktno ili preko prijateljske zemlje, a kao "kandidat" pominjana je Albanija.

U Ministarstvu spoljnih poslova Kosova Danasu je nezvanično rečeno da Priština neće otkrivati detalje diplomatske strategije sve dok kosovski predsednik, premijer i šef diplomatije Fatmir Sejdiu, Hašim Tači i Skender Hiseni početkom septembra ne otputuju u Njujork, gde će boraviti i u vreme zasedanja Generalne skupštine UN.

Hiseni je na poslednjoj sednici Vlade Kosova izjavio je da je Priština obezbedila podršku "na desetine" zemalja protiv srpskog predloga rezolucije i da je delovanje u saradnji s pet uticajnih zapadnih država donelo "prve plodove". On je naglasio da su sve akcije Prištine u koordinaciji sa zemljama Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija), ali zbog "minimalne diplomatske diskrecije" nije želeo da govori o pojedinostima. Hiseni, koji je već duže vreme suočen s nezadovoljstvom opozicije zbog neispunjenih obećanja o novim priznavanjima jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, s obzirom da je poslednje, 69. po redu, priznanje bilo još 19. maja, najavio je da će se situacija promeniti posle ramazanskog posta koji se završava 9. septembra Ramazanskim bajramom.