Početna strana > Hronika > Danas: Priština krije strategiju u vezi sa rezolucijom o Kosovu
Hronika

Danas: Priština krije strategiju u vezi sa rezolucijom o Kosovu

PDF Štampa El. pošta
subota, 28. avgust 2010.

Priština, Njujork, Beograd - Iako zvaničnici i u Vašingtonu i u Prištini tvrde da neće biti nikakve kontrarezolucije na predlog Srbije dostavljen Generalnoj skupštini UN, stručnjak za Dušan Janjić ne isključe mogućnost da se američko-albanski papir pojavi na raspravi o Kosovu i Metohiji, koja je najavljena za 9. septembar.

- Zadatak nemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea je da saopšti srpskim zvaničnicima da Brisel nema interes da usaglašava predlog rezolucije s Beogradom, ne bi li "uplašio" srpsku stranu. Gotovo je izvesno da bi pred GS UN mogla da se pojavi i američko-albanska rezolucija i da se o njoj glasa, čak i ako predlog Srbije dobije potrebnu prostu većinu - izjavio je za Danas Dušan Janjić, koji je koordinator Inicijativnog odbora Nove socijaldemokratije Srbije

On kaže da su moguća dva scenarija. Ukoliko bi se američko-albanski predlog pozivao na mišljenje Međunarodnog suda pravde, o njemu bi, objašnjava Janić, moglo da se raspravlja i eventualno glasa u okviru iste tačke dnevnog reda na kojoj će se razmatrati predlog Srbije. Druga varijanta je, prema Janjićevim rečima, da se predlagači pozovu na obavezu Generalne skupštine UN da raspravlja o statusu KiM i da traže novu tačku dnevnog reda.

Ambasada SAD u Srbiji više puta je ovih dana negirala najave da će Vašington, ukoliko Beograd ne promeni predlog, izaći sa svojom rezolucijom povodom mišljenja MSP, u kojoj se traže "tehnički" pregovori između Beograda i Prištine i zaključuje nepromenljivost statusa Kosova. U medijima se tim povodom spekulisalo i da li će SAD svoj predlog podneti direktno ili preko prijateljske zemlje, a kao "kandidat" pominjana je Albanija.

U Ministarstvu spoljnih poslova Kosova Danasu je nezvanično rečeno da Priština neće otkrivati detalje diplomatske strategije sve dok kosovski predsednik, premijer i šef diplomatije Fatmir Sejdiu, Hašim Tači i Skender Hiseni početkom septembra ne otputuju u Njujork, gde će boraviti i u vreme zasedanja Generalne skupštine UN.

Hiseni je na poslednjoj sednici Vlade Kosova izjavio je da je Priština obezbedila podršku "na desetine" zemalja protiv srpskog predloga rezolucije i da je delovanje u saradnji s pet uticajnih zapadnih država donelo "prve plodove". On je naglasio da su sve akcije Prištine u koordinaciji sa zemljama Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija), ali zbog "minimalne diplomatske diskrecije" nije želeo da govori o pojedinostima. Hiseni, koji je već duže vreme suočen s nezadovoljstvom opozicije zbog neispunjenih obećanja o novim priznavanjima jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, s obzirom da je poslednje, 69. po redu, priznanje bilo još 19. maja, najavio je da će se situacija promeniti posle ramazanskog posta koji se završava 9. septembra Ramazanskim bajramom.

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner