Početna strana > Hronika > Danas: Ništa od Vučićevog povlačenja sa čela SNS
Hronika

Danas: Ništa od Vučićevog povlačenja sa čela SNS

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. novembar 2021.

Odlazak Aleksandra Vučića, predsednika SNS, koji obavlja i funckiju predsednika Srbije, u Moskvu i razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ima uticaja na termin održavanja Skupštine SNS koja je najpre bila predviđena za kraj oktobra ali je zbog epidemiološke situacije prvi put pomerena za 12. i 13. novembar, da bi bila doneta odluka o još jednom pomeranju na 27. novembar, posle povratka iz Rusije, nezvanično kažu izvori Danasa bliski ovoj partiji.

Pritisak koji je proteklih nedelja demonstrirala Amerika, uticao je i na rusku stranu koja je takođe „povukla uzde“

Kako objašnjavaju, pritisak u vidu promene odnosa prema situaciji i vlasti u Srbiji, koji je proteklih nedelja demonstrirala Amerika, uticao je i na rusku stranu koja je takođe „povukla uzde“ i postavila Vučića u nezgodnu poziciju.

Nezgodnu, kako kažu, ukoliko pomisli da izađe u susret zahtevima Amerike, a zanemari ruske interese.

Zato je, kako navode naši sagovornici, i došlo do pomeranja skupštine, sa sredine novembra, za 27. novembar zbog epidemiološke situacije, koja u ovom trenutku uvek može da bude razumno obrazloženje za sve, a ustvari se čekao razgovor i stav Putina.

Boravak u Moskvi može biti razlog i za još jedno odlaganje skupštine, ali i pogoršanje epidemiološke situacije, kažu naši izvori bliski vladajućoj partiji.

Kako objašnjavaju, u očekivanju uspešnih razgovora oko cene gasa naredni vikend bi mogao da bude iskorišćen za propagandnu eksploataciju te posete.

Pritom, u situaciji kada se deo Evrope zatvara, a Srbija i dalje ima veliki broj zaraženih, Vučić, kako navode naši sagovornici, ne želi da da nijedan argument opoziciji i bilo kome za kritiku.

Te bi zato odlaganje skuštine bila odgovorna odluka prema zdravlju građana.

Juče od članova Predsedništva SNS nismo dobili potvrdu mogućnosti da skupština ponovo bude odložena. Moguće i zbog toga što će Vučić o tome doneti odluku.

Dok ona još nije doneta, ali ni odluka hoće li se na skupštini glasati i za predsednika partije, odbori SNS u Srbiji se izjašnjavaju o Vučiću kao kandidatu za predsednika stranke, budući da je on više puta najavljivao povlačenje sa te funkcije.

Prema nezvaničnim saznanjima, u ponedeljak je odborima stigao dopis o potrebi izjašnjavanja.

A objavljena je i vest da je Beogradski odbor to već obavio i jednoglasno u ponedeljak predložio da Aleksandar Vučić u još jednom mandatu vodi SNS, kako je saopšteno iz te stranke.

Izjašnjavanje odbora ukazuje na to da bi Vučić ponovo mogao da se kandiduje za predsednika partije

Saopšteno je da svih 17 opštinskih odbora u Beogradu „pruža jasnu i nedvosmislenu podršku predsedniku Vučiću da nastavi borbu za jaku i stabilnu Srbiju“.

Sagovornicima Danasa ovo izjašnjavanje odbora ukazuje na to da bi Vučić ponovo mogao da se kandiduje za predsednika partije, što opet implicira da je za to odbio podršku nekoga sa strane.

Oni smatraju da je to moguće Amerika, budući da se stvari odvijaju tako da će opozicija učestvovati na izborima i da će ući u parlament, koji više neće biti jednopartijski, što je za Zapad trenutno dovoljno.

Osim toga, Amerika, kažu naši sagovornici od Vučića i dalje traži disciplinovanje Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH, koji najavljuje formiranje vojske Republike Srpske, za šta mu je, kažu naši izvori, Rusija dala zeleno svetlo.

Amerika od Vučića i dalje traži disciplinovanje Milorada Dodika. S druge strane, Rusija od Vučića traži da podrži Dodika

S druge strane, kako navode naši izvori, Rusija od Vučića traži da podrži Dodika.

U sve bi moglo i da se umeša i pitanje Kosova, dodaju naši sagovornici, objašnjavajući Vučićevu komplikovanu poziciju u novonastalim okolnostima kada Angele Merkel, nemačke kancelarke, više neće biti budući da se pregovara nova nemačka vlada.

U takvim okolnostima, objašnjavaju naši izvori, Vučić je razmišljao i o povlačenju sa mesta predsednika države, kako bi njegove marionete bile istaknute i obavile posao za koji on ne želi da snosi odgovornost.

Vučić je i sam govorio da su moguća velika iznenađenja na izborima.

Do naših sagovornika su došle spekulacije i da su razmatrane opticaje da bi to možda mogao da bude i Aleksandar Vulin što je brzo odbačeno, jer su Amerikanci reagovali, ali i Aleksandar Šapić, novopečeni član SNS.

Kada je reč o kadrovskim rešenjima predstojeće skupštine SNS, na njoj naši izvori iz SNS, kažu da ne očekuju suštinske već kozmetičke promene, uz usvajanje niza dokumenata i programa kojim bi trebalo se ostavi utisak ozbiljnosti i strateških planova koje ova partija ima u upravljanju Srbijom.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner