Početna strana > Hronika > Danas: Mogući susreti Vučića sa Angelom Merkel i Majkom Pensom u petak u Minhenu
Hronika

Danas: Mogući susreti Vučića sa Angelom Merkel i Majkom Pensom u petak u Minhenu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. februar 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće u petak na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izvora.

Naši sagovornici ističu da je moguće da će Vučić na tom međunarodnom skupu „razgovarati oči u oči sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel“, a ne isključuju ni mogućnost da on ima kraći razgovor sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom. Prema tvrdnjama diplomata, u Minhen će doputovati i neko od kosovskih zvaničnika, „najverovatnije predsednik Kosova Hašim Tači“.

Podsetimo, Vučić i Merkel su razgovarali prošlog meseca na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, i tom prilikom kancelarka je pozvala predsednika Srbije da poseti Berlin. Što se mogućeg susreta Vučić-Pens tiče, diplomate nezvanično komentarišu da „ostaje pitanje da li će američki zvaničnik imati vremena za to, imajući u vidu izuzetno zgusnut raspored konferencije, ali i Pensu i Vučiću bilo bi od koristi da razgovaraju“.

„Americi je stalo da se problem Kosova reši što pre, pa će verovatno doći do susreta potpredsednika SAD i predsednika Srbije“, navode izvori Danasa.

Prema zvaničnoj najavi, nemačka kancelarka će ponovo biti prisutna na konferenciji, nakon dve godine, a očekuje se i dolazak „brojnih drugih šefova država i vlada“, uključujući predsednika Avganistana Mohameda Ašrafa Ganija, predsednika Ukrajine Petra Porošenka, kao i „najbrojnije američke delegacije do sada“ – pored pomenutog Pensa, učešće su, između ostalog, potvrdili vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenehan, kao i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Među ostalim učesnicima biće i šef nemačka diplomatije Haiko Mas i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Kako se ističe, u Minhen će doputovati „više od 35 šefova država i vlada, kao i 50 ministara spoljnih poslova i 30 ministara odbrane“.

Glavne teme ovogodišnjeg skupa su stanje u Evropskoj uniji, transatlantska saradnja, „kao i moguće posledice obnavljanja nadmetanja između velikih sila“.

– Kada pogledamo aktuelno stanje na međunarodnoj sceni, teško je da se odupremo osećanju da se svet ne samo suočava sa nizom manjih ili većih kriza, već da postoji i neki suštinski problem…. Svedoci smo nove ere nadmetanja velikih sila – Sjedinjenih Država, Kine i Rusije, što je praćeno određenim stepenom vakuuma u liderstvu, naveo je predsedavajući skupa Volfgang Išinger.

Među ostalim najavljenim temama su „budućnost kontrole naoružanja i saradnja u odbrambenoj politici“, kao i efekti klimatskih promena i način na koji se tehnološke inovacije održavaju na međunarodnu bezbednost. Konferenciji će prisustvovati i predstavnici međunarodnih organizacija, poput Ujedinjenih nacija i NATO-a.

Sastanak sa Šibom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Nemačke Tomas Šib su, na jučerašnjem sastanku u Beogradu, razmotrili odnose dveju zemalja, situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine, a bilo je reči i o konkretnim novim ulaganjima. Ambasador Šib je rekao da Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i izrazio nadu da će se stvoriti uslovi za njegov nastavak.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić i ambasador Nemačke Tomas Šib: Odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji

(Danas)