Хроника

Данас: Јеремићева НС и Ђиласова ССП заједно у Београду?

Штампа
уторак, 05. октобар 2021.

Народна странка Вука Јеремића могла би ускоро и званично да постане део опозиционог блока у којем су Странка слободе и правде, Демократска странка, Покрет слободних грађана и Покрет за преокрет, рекли су незванично Данасу извори из ових партија.

Протеклих дана, тачније од пропасти међустраначког дијалога уз посредовање странаца, из НС се упућују поруке у којима се сугерише да управо НС, ССП Драган Ђиласа и ДС Зорана Лутовца треба да се договоре па и да одлуче да ли излазе на изборе или не.

Иако у овим партијама за сад не желе да потврде нову сарадњу, она се чини извесном бар на изборима у Београду.

Како нам кажу извори Данаса, у блоку ССП, ДС, ПСГ и ПЗП немају ништа пуно против да им се Јеремић придружи у Београду, али неће пристати на било какве уцене, односно да им из НС одређују са ким ће бити у колони и на ком нивоу.

Једна од могућих назнака тога је за сутра (среда) најављена заједничка конференција за медије у Лазаревцу, испред Скупштине општине Лазаревац.

Медијима ће се, како пише, обратити Срђан Миливојевић из ДС, Игор Радошевић из ССП и Марина Липовац Танасковић из Народне странке.

Тема је београдска и може се рећи као створена за изборну капању – “Неиспуњено обећање Горана Весића да ће проблем водоснабдевања у Лазаревцу бити решен у року од два месеца”.

Поптредседника НС Мирослава Алексића питали смо да ли НС прихвата Споразум о сарадњи коју су сатавили ССП, ДС, ПСГ и ПЗП, али нам је он одговорио да у НС неће преко медија да разгварају о сарадњи са другим партнерима, већ ће медије обавестити када буду направили договор о заједничком деловању.

Подсетимо НС и ССП разишли су се, после распада СЗС, а уочи почетка дојалога о изборним условима раскол је био на врхунцу јер су имали различите концепте ко у дијалогу треба да представља опозицију али и о томе са ким НС жели да сарађује.

Народњаци нису хтели сарадњу са ПСГ који је прекршио бојкот и изашао на изборе, а то је за НС било неопростиво кршење принципа.

Након распада СЗС распала се и та одборничка група у Скупштини града Београда, па су ССП и НС формирали са својим партнерима нове групе. Сарадња и координација НС и ССП у том погеду нису довођене у питање, али је било јасно да су се партије и у Београду у међувремену удаљиле.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]