Početna strana > Hronika > Danas je Dan nauke - 155. godina od rođenja Nikole Tesle
Hronika

Danas je Dan nauke - 155. godina od rođenja Nikole Tesle

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. jul 2011.

Dan nauke, odnosno datum rođenja Nikole Tesle, 10. jul, biće danas obeležen različitim manifestacijama kako bi se skrenula pažnja na značaj njegovih pronalazaka i da bi se mlađim naraštajima pokazalo da interesovanje za nauku može biti veoma zanimljivo.

Centar za promociju nauke organizovaće "Veče sa zvezdama" u Kolarčevoj zadužbini, a astrofizičar Goran Pavičić prezentaciju o svemiru. Na Kolarcu će biti postavljen i pokretni planetarijum koji svakog trenutka može da primi oko 20 posetilaca, a svaka prezentacija će trajati dvadesetak minuta. Istovremeno, biće održana izložba pod nazivom DE REVOLUTIONBUS koja prati istoriju nauke od 1500. godine, jer se ona smatra početnom za naučnu revoluciju. Biće izložena serija fotografija, fiksnih ili pokretnih, praćenih kratkim tekstom i originalnom muzikom, koje podsećaju na velike umove i nobelovce čiji izumi određuju način savremenog života.

U isto vreme, u Ulici 1.300 kaplara počinje arheološka radionica gde će svi zainteresovani građani moći da učestvuju u arheološkim istraživanjima. Ispred glavnog ulaza u Kolarac, studenti će obavljati razne eksperimente iz oblasti fizike i odgovarati na pitanja posetilaca.

Cilj Centra za promociju nauke je da na dinamičan i interaktivan način približi nauku publici i da pokaže da ona nije nešto daleko i teško, već da je nauka zanimljiva i da pruža i mnoge druge mogućnosti, navodi se u saopštenju tog centra. Planiran je i obilazak Velikog ratnog ostrva sa timovina naučnika ekologa i biologa.

U podne će delegacija Akademije inovatora i naučnika i JUPIN-a položiti cveće i vence kraj spomenika Tesli ispred Tehničkog fakulteta.

Dan nauke biće obeležen i u opštini Zemun na više lokacija, a celodnevnim programom posetioci će moći da se podsete na Tesline pronalaske. Na Zemunskom keju biće prikazane makete aviona, brodova i automobila na daljinsko upravljanje, ali i izložba neobjavljenih fotografija Tesle u galeriji kule Gardoš. Time će se gradska opština Zemun pridružiti svetskim gradovima, poput Njujorka , Filadelfije, Perta, Zagreba u obeležavanju 10. jula - rođendana velikog naučnika koji je obeležio progres modernog sveta.

Osvetljena spomen ploča u čast Teslinog boravka u Beogradu

Povodom dana nauke u Srbiji i 155 godina od rođenja Tesle, u čast njegovog boravka u Beogradu 1892. godine na zgradi kapetan Mišinog zdanja od sinoć je trajno osvetljena spomen ploča na strani zgrade prema platou.

Na sednici Vlade Srbije, odžanoj 26. avgusta prošle godine, odlučeno je da se dan rođenja Tesle, 10. jul, proglasi Danom nauke u Srbiji. Naredni korak u promociji ovog dana, predstavljaće pokretanje inicijative pred Ujedinjenim nacijama da se dan rođenja jednog od najvećih naučnika proglasi kao Dan nauke i u svetu.

Tesla je jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije. Po njemu je jedinica međunarodnog sistema dobila naziv - mera za magnetnu indukciju "tesla".

Konstruisao je generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat pod različitim nazivima (Teslin transformator, transformator bez jezgra, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem). Tokom karijere patentirao je oko 250 izuma u Americi i zemljama širom sveta. Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu kod Gospića.

(Tanjug)