Početna strana > Hronika > Dačić: Ukoliko dođe do ujedinjenja opozicije pred izbore, treba da idemo sa SNS
Hronika

Dačić: Ukoliko dođe do ujedinjenja opozicije pred izbore, treba da idemo sa SNS

PDF Štampa El. pošta
utorak, 17. novembar 2020.

Ukoliko dođe do ujedinjenja opozicije pred naredne parlamentarne izbore, mislim da je važno da se stvori zajednički front koji će biti odgovor na to i da Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpska napredna stranka (SNS) na te izbore idu zajedno, izjavio je za RTS lider SPS Ivica Dačić.

"Dok sam predsednik SPS, strateške odluke ću donositi ja"

Na pitanje da li je pitao i stranku za mišljenje o zajedničkom nastupu sa SNS,Dačić je u emisiji "Upitnik" odgovorio da nije.

"Dok sam predsednik SPS, strateške odluke donosiću ja", poručio je, i dodao da su mu, za razliku čak i od nekih glasača njegove partije, važnija "politička" mesta, poput njegovog na čelu Skupštine, nego direktorske i ministarske fotelje.

"Zbog direktora i ministara sam imao samo probleme - potrebna mi je politička pozornica", kaže Dačić, kome je upućeno i pitanje kako se nosi sa činjenicom da je SPS na prethodnim izborima dobio 200.000 glasova manje nego ranije.

SPS se nije suočavao sa nekom malom preraspodelom moći, već sa cunamijem - prvo 5. oktobra, a potom i sa Vučićevim dolaskom na vlast. Preživeli smo i danas imamo 10,5 odsto podrške

„SPS se nije suočavao sa nekom malom preraspodelom moći, već sa cunamijem - prvo 5. oktobra, a potom i sa Vučićevim dolaskom na vlast. Preživeli smo i danas imamo 10,5 odsto podrške, a neke stranke više ne postoje. Gde su oni, a gde sam ja?" zapitao je Dačić.

Na pitanje o "izbacivanju" direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića sa sastanka sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović, odgovorio je da ne želi da komentariše nešto što spada u domen Vlade, i da ni Bajatović ni Mihajlović nisu njega pitali za mišljenje.

"Bilo bi bolje da probamo da rešavamo probleme, nego da ih stalno tražimo tamo gde ih nema i zato sam otvoren za to da pomognem, ali kao predsednik zakonodavnog tela ne želim da se mešam u izvršnu vlast", kazao je Dačić.

"Nije moja uloga da vodim međustranački razgovor"

Nije moja uloga da vodim međustranački dijalog, ja sam izabran za predsednika Narodne skupštine, najvišeg zakonodavnog tela, mi imamo svoju agendu, a sve ostalo je van redovne aktivnosti parlamenta, rekao je Dačić i naglasio da tek treba da se razgovara o nastavku međustranačkog dijaloga.

Neću meriti svoj uspeh time da li će i na koji način biti organizovan neki dijalog

Dačić je rekao da neće meriti svoj uspeh time da li će i na koji način biti organizovan "neki dijalog".

"Nisam započeo taj dijalog, on je počeo u prethodnom sazivu, i tek treba da razgovaramo o njegovom nastavku", naveo je Dačić.

Podsetio je da je bivša predsednica Skupštine Maja Gojković odgovorila na Mekalisterovo pismo i da je u bivšem sazivu parlamenta postignuta saglasnost da Evropski parlament pomaže u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u dve faze - pre i posle izbora.

"Dakle, situacija se promenila, neke od stranaka koje su učestvovale u tim razgovorima više nisu u Skupštini i tek treba da razgovaramo kada i u kom formatu će biti nastavljen dijalog", naglasio je Dačić.

Dnevni red i aktivnosti Skupštine u skladu sa državnim interesima, a ne na osnovu nametnute agende

Dodao je da će 24. novembra biti konstituisan Odbor za evrointegracije, na čijem čelu će biti potpredsednik Skupštine Vladimir Orlić, koji će se baviti pitanjima kao što je Izveštaj Evropske komisije o napretku.

"Ali dnevni red i aktivnosti Skupštine se određuju u skladu sa našim državnim interesima, a ne na osnovu neke nametnute agende", poručio je Dačić i dodao da nastavak međustranačkog dijaloga treba očekivati naredne godine.

(Fonet, RTS, N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner