Početna strana > Hronika > Dačić odgovorio patrijarhu: I ako ne odemo u EU, neće nam vratiti Kosovo
Hronika

Dačić odgovorio patrijarhu: I ako ne odemo u EU, neće nam vratiti Kosovo

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 25. novembar 2012.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je sigurno da sadašnja vlast neće predati Kosovo, niti izdati zemlju, ali da Srbija sad nije u situaciji da drži Kosovo, pa ne da da ga otmu, jer je ono već oteto.

Dačić je, komentarišući poziv patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da vlast "zahvali Evropskoj uniji (EU) na članstvu ako treba da se odrekne Kosova", istakao da Srbija može da kaže da neće u EU, ali da joj ni tada Kosovo neće biti vraćeno.

"Niko nam neće vratiti Kosovo ako kažemo 'nećemo u Evropsku uniju'. Mi smo uspeli da se vratimo za pregovarački sto i bilo bi potpuno pogrešno da ga sada napustimo", rekao je Dačić novinarima ispred Saborne crkve upitan da prokomentariše poruku patrijarha Irineja da Srbija treba da se okrene Rusiji i da udje u EU samo ako zadrži Kosovo.

Dačić je rekao da Srbija ide ka EU i da je to "naše opredeljenje jer je to dobro za građane Srbije".

"Meni ne treba niko da govori šta su naši interesi jer ja imam iskustva i pamtim kako se čekalo u redovima za hleb i mleko, kakva je bila situacija pocetkom rata a kakva kada se on završio", istakao je on.

"Poređenjem pitanja Kosova sa životnim pitanjima se skrnave obe teme. Niko sigurno neće prodati Kosovo, ali oni su nam ga oteli i mi moramo da ga zadržimo", poručio je Dačić.

On je naveo da su dobri odnosi sa Rusijom prioritet, ali da ih tek treba jačati i graditi i da se iskoristi autoritet koji ima Ruska Federacija.

Dačić smatra da je vojna akcija hrvatske vojske protiv srpskog naroda "Oluja" "jedan od najvećih zločina posle Drugog svetskog rata", koje je dovelo do proterivanja 200.000 ljudi i više hiljada ubijenih, ali je naveo da će saradnja sa Haškim sudom biti nastavljena.

Dačić je novinarima ispred Saborne crkve u kojoj je služen parastos srpskim žrtvama u ratovima devedesetih godina, rekao da je oslobadjajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "šamar i samoubistvo", navodeći da su i haški tužioci Serž Bramerc i Karla del Ponte o toj presudu govorili sa "dozom neprihvatanja".

Premijer je istakao da "nama preostaje da čuvamo istorijsko pamćenje i sećanje na sve žrtve a i one koje su zaboravljene posle Drugog svetskog rata".

On je kazao da će Srbija podržati sve aktivnosti da se pronadje pravni način da dodje do osude zbog zločina nad Srbima i podvukao da bi bilo bolje da su hrvatski generali osudjeni na jedan dan, nego što su oslobođeni.

Premijer je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Hagom, što proističe iz obaveza, jer moramo da nađemo način da dodje do revizije presude.

(Blic) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner