Početna strana > Hronika > Dačić na sednici UN: Kosovske vlasti spremaju napad na sever Kosova - da li će Savet bezbednosti zaštititi Srbe; Priča o kolonijalizmu Srbije je bezobrazluk Vljore Čitaku
Hronika

Dačić na sednici UN: Kosovske vlasti spremaju napad na sever Kosova - da li će Savet bezbednosti zaštititi Srbe; Priča o kolonijalizmu Srbije je bezobrazluk Vljore Čitaku

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. jun 2019.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku na sednici Saveta bezbednosti UN-a rekla da se o slučaju Kosova i Srbije radi o dekolonizaciji i ocenio to kao bezobrazluk.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naveo da je Čitaku pokušala da kaže da je Srbija bila kolonijalna sila koja je držala Kosovo vekovima.

"Koliko neko nema stida da tako nešto govori, znate kada govorite u Savetu bezbednosti pred nekim velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom sveta i koje znaju šta je kolonizajlizam. Kada govorite to pred afričkim, južnoameričkim, azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma", rekao je Dačić za RTS.

"Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13, 14. ili 12. veka sa Kosova, kada postoji ijedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kađem da su Albanci bili tu u to vreme", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da su sve zemlje koje su danas govorile istakle dve činjenice, a to je zahtev za ukidanjem taksi kao predouslov za nastavak dijaloga, kao i da su zemlje sa više ili manje naglaska govorile sa žaljenjem o hapšenju pripadnika Unmika tokom akcije ROSU.

"Ne vole međunarodne organizacije da hapse njihove pripadnike, pa makar to bio Rus", rekao je Dačić i dodao da su učesnici opisali kao "laži ono što je rekla Čitaku da nije bilo povreda pripadnika Unmika".

On je kazao da je upozorio da Priština, kako navodi, sprema napad na sever Kosova i dodao da Kfor mora da odgovori da li želi da zaštiti Srbe ili ne, kao i ako on to ne želi, da je onda na Srbiji "teška odluka da vidi šta će sa svojim narodom i kako će reagovati".

"Ove godine će biti tri sednice, sledeće godine će biti dve sednice", rekao je Dačić o broju sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i dodao da ne bi voleo da bude vanrednih sednica.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da, prema saznanjima Beograda, kosovske vlasti spremaju napad na sever Kosova i upitao da li će SB UN zaštiti Srbe ili ne, pozivajući zvaničnike UN da ozbiljno shvate njegovo upozorenje.

"Želim još jednom da pred najvišim telom svetske oragnizacije upozorim da, prema našim saznanjima, prištinske vlasti spremaju napad na sever KiM. Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće", rekao je Dačić.

On je posetio da je zadatak KFOR zaštita mira i bezbednosti svih, pa i Srba, tražeći odgovor od SB UN: "hoćete li to da učinite ili ne".

"Pošto sam siguran da možete, molim vas da veoma ozbiljno shvatite moje upozorenje", naglasio je Dačić.

Ocenio je da Priština krši Rezoluciju 1244 SB UN i sugerisao da je nastavak mandata UNMIK, u istom obimu i mandatu, od ključnog značaja za sudbinu mnogih ljudi na Kosovu.

"U suprotnom, poslala bi se poruka Srbima da neće moći da ostanu i da žive na tlu svojih predaka, a raseljenima da tamo nisu dobrodošli, što bi predstavljalo ispunjenje ciljeva Prištine. U isto vreme, međunarodna zajednica, Ujedinjene nacije i Savet bezbednost priznali bi da nemaju snagu i mehanizme da sprovedu svoje odluke koje su usmerene ka očuvanju mira i stvaranju ambijenta za mirno rešavanje konflikta", istakao je Dačić.

On je rekao da su se neke članice SB UN zalagale za smanjenje misije UNMIK i ređe održavanje sednice o Kosovu, ali da je sada svima jasno da je situacija daleko od stabilne i bezbedne.

"Trenutno stanje nam, na žalost, govori da je odluka o smanjenju broja sednica bila preuranjena, ali nadam se da smo proceduralna pitanja ostavili iza sebe i da ćemo sada moći da se posvetimo suštinskim temama i učinimo naše sastanke plodotvornim", ocenio je Dačić.

"Srbi hapšeni i pretučeni, Albanci samo hapšeni"

On je rekao da je nedavna policijska akcija na severu Kosova služila za zastrašivanje preostalog rpskog stanovništva na Kosovu.

"ROSU je uhapsila više od 30 osoba. Srbija podržava borbu protiv organizovanog kriminala na celoj svojoj teritoriji, ali duge cevi i televizijski spektakl ukazuju da je cilj bio nešto drugo – zastrašivanje preostalog srpskog stanovništva", rekao je Dačić i istakao da su tokom akcije Srbi prebijani, a Albanci hapšeni bez upotrebe sile.

Dačić je naveo da su među uhapšenima bila i dvojica pripadnika UNMIK i upitao: da li je sledeće što se može očekivati "proterivanje cele misije".

On je istakao Srbija čini sve da se situacija na Kosovu normalizuje i da je uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, ali da Srbija nema partnera za ozbiljan dijalog, kao i da se iz Prištine čuju navodi da ne planira da sprovede dogovoreno pre šest godina, kao i da nema namere da formira Zajednicu srpskih opština, kao i da sistematski preduzima korake ka onemogućavanje dijaloga.

Dačić je na sednici SB UN rekao i da se ne sme dozvoliti da se pitanje Kosova "ohladi" ili da ga zameni "neki drugi gorući politički problemi sa kojima se međunarodna zajednica suočava, jer pitanje Kosova još nije rešeno, kao što to Priština nastoji da prikaže".

MInistar inostranih poslova Srbije je Prištinu još jednom pozvao da ukine takse i vrati se dijalogu, naglašavajući da je Srbija spremna da pregovorimaa dođe do trajnog rešenja.

"Rezolucija o genocidu igra međunarodnim pravom"

Dačić je govorio i o prištinskoj rezoluciji o genocidu Srbije na Kosovu i ocenio da takve mere predstavljaju igranje međunarodnim pravom, podižu tenzije i ne doprinose vraćanju poverenja i stvaranju klime za nastavak dijaloga.

"Za proteklih 20 godina, 311 gradova i sela u kojima su živeli Srbi postali su etnički čisti, to jest u njima sada žive samo Albanci. Šta je to nego etničko čišćenje? I to je najbolja potvrda laži o navodnom genocidu nad Albancima, jer kakav je to genocid ako Albanaca danas ima više nego što ih je bilo, dok je proterano više od 200.000 Srba i etnički očišćeno 311 od 427 naselja u kojima su oni živeli", rekao je Dačić.

Govoreći o navodima o silovanju Albanki tokom rata, Dačić je rekao da Srbija osuđuje svaki čin seksualnog nasilja, a da podaci iz Izveštaja o radu UNMIK koji se pozivaju na Komisiju za verifikaciju i priznavanje statusa žrtava seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji, govore o 982 prijave od kojih je 308 prihvaćeno. On je dodoa da, s druge strane, iz Prištine govore da je tokom rata silovano 20.000 Albanki.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner