Početna strana > Hronika > Dačić: Da bi došlo do normalizacije odnosa Beograda i Prištine - kompromis neohodan; oni što tvrde da vladajuća većina ne vodi računa o nacionalnim interesima su foliranti i politikanti koji ne vide šta je ovde naš državni interes
Hronika

Dačić: Da bi došlo do normalizacije odnosa Beograda i Prištine - kompromis neohodan; oni što tvrde da vladajuća većina ne vodi računa o nacionalnim interesima su foliranti i politikanti koji ne vide šta je ovde naš državni interes

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 24. jun 2018.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je kompromis neohodan, kako bi došlo do trajnog rešanja u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

”Ukoliko ne dođe do trajnog rešenja izgubiće svi. Prepreka za trajno rešenje jeste stav Prištine koja ne želi kompromis”, poručio je Dačić.

On je rekao da Beograd u Briselu brani nacionalne interese zemlje i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum.

Ministar Ivica Dačić, koji se nalazi u delegaciji Beograda na satanku u Briselu, ocenjuje da se vode teški razgovori i da su pozicije i dalje značajno udaljene.

On je naglasio da obe delegacije razumeju važnost nastavka dijaloga, kao i da očekuje da i Priština shvati da je neophodno da se hladne glave razmišlja o pronalaženju trajnog rešanja, koje bi pomoglo postizanju pomirenja, regionalnog mira i stabilnosti, ekonomskog razvoja i napretka u procesu evrointegracija.

”Srbija ostaje pri stavu koji je zastupala od početka, a to je da želimo nastavak dijaloga, trajno rešenje koje je zasnovano na kompromisu. Način dolaska do kompromisa je svakako teži kada neka strana ultimativno insistira na svojim stavovima. Očekujemo da Prištinska strana razume da pitanje Kosova nije rešena stvar”, ocenio je Dačić.

On je ukazao da su se promenile međunarodne okolnosti i shvatanje kosovskog problema širom sveta.

Dačić je ocenio da Priština postupa loše, jer ne stvara pripremu za kompromis i poručuje do kog damtuma će se razgovarati, kao što je to Tači ranije danas uradio, "prognozirajući" da će dogovor biti gotov do kraja marta iduće godine.

”Ukoliko želimo kompromis, mi smo spremni. Ukoliko neko insistira da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, onda ne treba ni da gubimo vreme oko svega toga” ,poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, rešenje mora da bude prihvaljivo za sve u dijalogu i ono ne može da se zasniva na priznanju Kosova od strene Srbije.

”Šta će vam onda Srbija, ako ste sve rešili? Samo ne znam gde će se Priština onda učlaniti, u koju međunarodnu organizaciju, kada više nema dovoljno glasova i kako će da napreduje u EU inetgracijma kada pet članica EU ne priznaju Kosovo”, kaže Dačić.

Dačić je ponovio da se Beograd u Briselu zalaže prvenstveno za nacionalne interese zemlje i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum.

”Mi nismo u poziciji da imamo sve, pa ćemo nešto da izgubimo. Mi smo u poziciji da nemamo ništa i da gledamo da li ćemo nešto uspeti da spasimo i postignemo bolji rezultat. Ono što Srbija neće uraditi, jeste da neće pristati na bilo kakav ultimatum”, kaže Dačić.

On je podsetio da su neke od stranaka, koje danas govore da vladajuća većina ne vodi računa o nacionalnim interesima, bile na vlasti kada je Priština proglasila nezavisnost i da je reakcija bila paljenje ambasada i nesvrsishodno i štetno po zemlju traženje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

”Reč je o folirantima i politikantima koji ne vide šta je ovde naš državni interes”, kaže Dačić.

Ivica Dačić je poručio i da je zadovoljan aktivnostima na povlačenju međunarodnih priznanja Kosova i da će sa njima i nastaviti

Na suprotne tvrdnje ministra spoljnih poslova tzv, Kosova Bedžeta Pacolija i amreičkog kongresmena Engela, Dačić odgovara da je važno znati činjenice:

”Što su se toliko uplašili ako imaju toliko veliki broj zemaja koje ih priznaju? Evo, dajte mi taj spisak, i zaokružiću koje sve zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova. Ja vam obećavam i garantujem da će bez kompromisa biti štete za Kosovo, jer će biti sve manje zemalja koje priznaju Kosovo”, kaže Dačić.

On je najavio da će se posle sastanka u Briselu medijima obratiti predsednik Aleksandar Vučić.

(Tanjug)

Videti još:

Brisel: Nakon zasebnih susreta Federike Mogerini s Vučićem i Tačijem, u toku zajednički, trojni sastanak; moguć zaseban dijalog Vučića i Tačija; Dačić: Razgovori su teški, naše pozicije i dalje značajno udaljene

Aleksandar Vučić nakon susreta s Hašimom Tačijem: Mi smo sve odavno izgubili, ali smo barem obezbedili mir za naš narod – moramo da izvučemo nešto iz ničega

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner