среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Цвијетин Миливојевић: Сви смо знали да ће спот СНС бити забрањен; Име листе СНС је "оригинал фалсификата" - немачки нацисти су под тим слоганом изашли на изборе 1934. и 1936.
Хроника

Цвијетин Миливојевић: Сви смо знали да ће спот СНС бити забрањен; Име листе СНС је "оригинал фалсификата" - немачки нацисти су под тим слоганом изашли на изборе 1934. и 1936.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 03. јун 2020.

 "Господин Вучић је председник Србије и он, чак и да хоће, не може да се кандидује за народног посланика. Не може ни за одборника, ни за војвођанског посланика. То је најспорнији детаљ у свему томе. А спот је последица кампање која се зове 'АВ - за нашу децу'. Да је Републичка изборна комисија реговала, не бисмо имали овај игроказ са спотом. Сви смо знали да ће спот бити забрањен, јер је то начин да кажете како су надлежни органи непристрасни током кампање", изјавио је политички аналитичар Цвијетин Миливојевић у Новом дану.

Он је рекао да активности "бојкот опозиције" за време предизборне кампање готово да и не постоје, и оцењује да је то "изгубљено време" за те странке.

"Осим пасионираних конзумената Твитера, је не видим било какву акцију, било какву активност опозиције, која би објаснила шта после бојкота. Мислим да је 'бојкот опозиција' заиста пропустила ово време за кампању у којој би објаснила зашто не би требало изаћи на ове изборе", рекао је он.

Миливојевић каже да је на то утицала немогућност приступа медијима који имају националну видљивост.

"Чак и ако имате неке скупове, ако то није видљиво у другим местима, из којих не могу доћи на тај скуп, онда су они на неки начин бесмислени са становишта онога што би требало да буде ефекат тих скупова", истакао је он.

Према његовим речима, име листе СНС је "оригинал фалсификата".

"То је листа која је названа по кампањи Адолфа Хитлера и Националсоцијалистичке партије из 1936. године, а претходно и 1934. године. Тако да је (забрањени) спот  само шлаг на торту. Назив те листе из више аспеката је споран. Ми смо видели да је листа Заветника зато што је имала прилог за начин, 'храбро', била забрањена па су морали поново да скупљају потписе. Истовремено, имамо листу која се зове 'Александар Вучић - за нашу децу'. Де јуре, Вучић се није кандидовао ни за посланика у АП Војводине ни за посланика у Скупштини Србије. дакле, у старту је та листа спорна", напомиње Миливојевић.

Да је Републичка изборна комисија реговала, не бисмо имали овај игроказ са спотом. Сви смо знали да ће спот бити забрањен, јер је то начин да покажете како су надлежни органи непристрасни током кампање

Он је запитао како је РИК уопште могао да прогласи изборну листу са таквим именом.

"Господин Вучић је председник Србије и он, чак и да хоће не може да се кандидује за народног посланика. Не може ни за одборника, ни за војвођанског посланика. То је најспорнији детаљ у свему томе. А спот је последица кампање која се зове 'АВ - за нашу децу'. Да је Републичка изборна комисија реговала, не бисмо имали овај игроказ са спотом. Сви смо знали да ће спот бити забрањен, јер је то начин да покажете како су надлежни органи непристрасни током кампање", напоменуо је Миливојевић.

Говорећи о изјави Николе Селаковића да је спот СНС забрањен због Н1 телевизије, он напомиње да не воли уопште помињање термина "страни фактор", и подвлачи да му је жао се нису послушале препоруке о обезбеђивању регуларних изборних услова.

"СНС је пробао да од свих тих препорука ("страног фактора") изврши наређења који њима иду у прилог, снижавање цензуса на три одсто, једанк третам на РТС-у итд. Али, ко доноси одлуку о томе ко ће гласати за време изборне кампање? Дајте људи, да се не шалимо. мени је жасо што тај 'страни фактор није искористио ту врсту ауторитета да нареди овој власти да поштује сопствене законе", казао је Миливојевић.

Он напомиње да у овој земљи "кроз топлог зеца пролази не само опозиција, већ и онај ко само помисли критички према власти".

Кроз топлог зеца пролази не само опозиција, већ и онај ко само помисли критички према власти

Миливојевић се пита "како се избори могу одржавати после 3. јуна"?

"Устав Србије изричито каже да мандат народних посланика у једном сазиву траје четири године, не траје ни дан више, не траје ни сат више. Пошто је данас 3. јуни, ми од сутра немамо Скупштину Србије и немамо Владу Србије. Дакле, најмање 18 дана ћемо бити у противуставном стању. Ми немамо дефинисану владу и скупштину", истиче Миливојевић и појашњава да закон даје овлашћење да председник продужи мандат три месеца, и подсећа да се то није десило. 

"Опозиција се тога није сетила, а трве се између себе до када је требало тражити одлагање избора. Избори кад год буду били одржани, они морају бити 'премошћени' законом, а једина могућност за то је "лекс специјалис". Друго ништа и не постоји. А он се доноси позивањем на јавни интерес", објаснио је Миливојевић.

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер