Хроника

ЦРТА: РЕМ без слуха за сугестије из јавне расправе

Штампа
петак, 24. јануар 2020.

 На основу Предлога правилника о начину извршавања обавеза јавних медијских сервиса током предизборне кампање, који је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) усвојило 20. јануара, Црта са жаљењем констатује да РЕМ очигледно нема намеру да врши своју законску улогу и штити јавни интерес у изборном процесу. Усвојени Предлог правилника није обухватио ниједну суштинску сугестију учесника у јавној расправи која је вођена крајем прошле године.

Предлог правилника не предвиђа ограничавање присуства јавних функционера у информативним програмима током кампање, нити се дотиче могућег проблема прикривене промоције у деловима програма који нису стриктно информативног или предизборног карактера. Једина позитивна измена у односу на Нацрт правилника огледа се у онемогућавању објављивања извештаја агенција за испитивање јавног мњења без навођења података о наручиоцима, узорку и периоду спровођења истраживања.

Црта је већ раније указивала да је посебно велики проблем то што правилник обавезује само јавне медијске сервисе, док ће понашање приватних емитера бити потпуно нерегулисано. Имајући све то у виду, тешко је очекивати равноправну медијску заступљеност свих учесника у изборној трци.

(Истиномер)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]