Početna strana > Hronika > Crna Gora ustupa podmornicu „P-911“ srpskom udruženju „Podmorničar“
Hronika

Crna Gora ustupa podmornicu „P-911“ srpskom udruženju „Podmorničar“

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. jun 2014.

Crnogorska vlada prihvatila je danas predlog Udruženja građana “Podmorničar” iz Beograda o ustupanju podmornice koja će biti korišćena kao muzejski eksponat.

Udruženje „Podmorničar“ je pre pet godina zvanično tražilo od Crne Gore ustupanje podmornice „P-911“, a procedura je trajala pet godina jer je trebalo utvrditi da li je reč o kulturnom dobru, saopštio je posle sednice Vlade kapetan bojnog broda Darko Vuković.

On je objasnio da podmornica nije kulturno dobro i saopštio da je Vlada zadužila Ministarstvo odbrane da sa Ministarstvom odbrane Srbije potspiše sporazum o ustupanju podmornice.

Podmornica će biti izložena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu i iz klase je “Una”, jugoslovenskih, diverzantskih podmornica.

Osamdesetih godina prošlog veka izrađeno je šest podmornica klase “Una” i raspadom SFRJ sve osim jedne su završile u Crnoj Gori.

Crna Gora je ranije odlučila da po jednu podmornicu ustupi Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, a da dve ostanu u Crnoj Gori. Sve one će biti korišćene kao muzejski eksponati.

(Beta)