Хроника

Црна Гора: Учитељица из Бара, покретач "штрумпф револуције" са српским тробојкама, добила отказ због позивања ученика на молебан у Храму Светог Јована Владимира

Штампа
четвртак, 26. новембар 2020.

Основна школа "Југославија" у Бару уручила је отказ учитељици Ради Вишњић, због позивања ученика на молебан у тамошњој цркви чиме је, каже школа, Вишњић "начинила тежу повреду радне обавезе".

Учитељица је преко Вибер групе 6. октобра ученике одељења В-2 позвала на молебан у Храму Светог Јована Владимира.

Та учитељица је раније била суспендована јер су њени ученици на часу ликовног цртали српске тробојке, а у фебруару ове године је због тога добила "условни отказ".

Против ње је почетком ове године управа барске Основне школе "Југославија" покренула дисциплински поступак зато што је, наводно, ученицима на часу ликовног задала да цртају тробојке. Сви ђаци су нацртали српску тробојку у чијој се средини налазио цртани јунак Велики штрумпф.

Директорка школе у Бару, Биљана Вукмановић, је саопштила да у школама није дозвољено верско деловање, већ "образовање и васпитање имају за циљ да задовоље потребе, интересовања, жеље и амбиције појединца за целоживотним учењем", а "никако да се деци, као индивидуама, противзаконским деловањем намећу било каква лична уверења, па ни религијска".

Закони и Статут школе јасно прописују шта су надлежности одељенског старешине, "тако да све недвосмислено упућује на то да су у поменутом случају од стране Вишњићеве прекршене бројне законске одредбе", навела је директорка Биљана Вукмановић.

Директорка је навела да је оптуштена учитељица у медијима "пласирала бројне неистините информације, неутемељене изјаве и измишљене појединости у циљу обмањивања јавности и нарушавања угледа и кредибилитета" директорке.

Заменица омбудсмана Снежана Мијушковић оценила је да је Основна школа "Југославија" благовремено реаговала, како не би дошло до евентуалне злоупотребе деце у случају позива улитељице Вишњић ђацима на молебан поводом почетка школске године.

Позив на молебан у јеку пандемије коронавируса осудила су министарства просвете и за људска и мањинска права, оценивши да је учитељица злоупотребила децу и угрозила њихово здравље, а њен позив осудио је и део невладиних организација и политичких партија.

Вишњић је рекла да није, како су то пренели медији, позивала ученике да присуствују молебану, већ да их је обавестила о томе, "као што увек ради кад је реч о друштвеним догађајима за које процени да би деци могли бити интересантни".

(Бета, Вијести)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]