Početna strana > Hronika > Crna Gora: Učiteljica iz Bara, pokretač "štrumpf revolucije" sa srpskim trobojkama, dobila otkaz zbog pozivanja učenika na moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira
Hronika

Crna Gora: Učiteljica iz Bara, pokretač "štrumpf revolucije" sa srpskim trobojkama, dobila otkaz zbog pozivanja učenika na moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. novembar 2020.

Osnovna škola "Jugoslavija" u Baru uručila je otkaz učiteljici Radi Višnjić, zbog pozivanja učenika na moleban u tamošnjoj crkvi čime je, kaže škola, Višnjić "načinila težu povredu radne obaveze".

Učiteljica je preko Viber grupe 6. oktobra učenike odeljenja V-2 pozvala na moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira.

Ta učiteljica je ranije bila suspendovana jer su njeni učenici na času likovnog crtali srpske trobojke, a u februaru ove godine je zbog toga dobila "uslovni otkaz".

Protiv nje je početkom ove godine uprava barske Osnovne škole "Jugoslavija" pokrenula disciplinski postupak zato što je, navodno, učenicima na času likovnog zadala da crtaju trobojke. Svi đaci su nacrtali srpsku trobojku u čijoj se sredini nalazio crtani junak Veliki štrumpf.

Direktorka škole u Baru, Biljana Vukmanović, je saopštila da u školama nije dozvoljeno versko delovanje, već "obrazovanje i vaspitanje imaju za cilj da zadovolje potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za celoživotnim učenjem", a "nikako da se deci, kao individuama, protivzakonskim delovanjem nameću bilo kakva lična uverenja, pa ni religijska".

Zakoni i Statut škole jasno propisuju šta su nadležnosti odeljenskog starešine, "tako da sve nedvosmisleno upućuje na to da su u pomenutom slučaju od strane Višnjićeve prekršene brojne zakonske odredbe", navela je direktorka Biljana Vukmanović.

Direktorka je navela da je optuštena učiteljica u medijima "plasirala brojne neistinite informacije, neutemeljene izjave i izmišljene pojedinosti u cilju obmanjivanja javnosti i narušavanja ugleda i kredibiliteta" direktorke.

Zamenica ombudsmana Snežana Mijušković ocenila je da je Osnovna škola "Jugoslavija" blagovremeno reagovala, kako ne bi došlo do eventualne zloupotrebe dece u slučaju poziva uliteljice Višnjić đacima na moleban povodom početka školske godine.

Poziv na moleban u jeku pandemije koronavirusa osudila su ministarstva prosvete i za ljudska i manjinska prava, ocenivši da je učiteljica zloupotrebila decu i ugrozila njihovo zdravlje, a njen poziv osudio je i deo nevladinih organizacija i političkih partija.

Višnjić je rekla da nije, kako su to preneli mediji, pozivala učenike da prisustvuju molebanu, već da ih je obavestila o tome, "kao što uvek radi kad je reč o društvenim događajima za koje proceni da bi deci mogli biti interesantni".

(Beta, Vijesti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner