Početna strana > Hronika > Crna Gora: Slika "Kosovka devojka" posle 40 godina uklonjena iz hola Urgentnog centra u Podgorici na zahtev direktora Nermina Abdića
Hronika

Crna Gora: Slika "Kosovka devojka" posle 40 godina uklonjena iz hola Urgentnog centra u Podgorici na zahtev direktora Nermina Abdića

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. januar 2017.

Umetničko delo "Kosovka devojka" uklonjeno je iz hola Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, gde se nalazilo više od četiri decenije.

To je učinjeno na zahtev novog direktora Urgentnog centra Nermina Abdića, navode crnogorski mediji.

Abdić je rekao da premeštanje slike nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju i da je sliku sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma, jer su neodgovorni građani vremenom na njoj ugravirali imena.

- Slika nije sklonjena ni u kakav ćošak, već na najreprezentativnije mesto u Urgentnom centru - u prostoriju koja služi lekarima i medicinskim sestrama za odmor - rekao je Abdić.

Sliku "Kosovka devojka" Klinički centar Crne Gore dobio je od Crvenog krsta bivše SFRJ, pre 42 godine. Slika je bila jedan od simbola te organizacije.

Nakon što je Urgentni centar rekonstruisan tokom 2015. godine zahvaljujući donaciji turske agencije za pomoć "Tika" od 750.000 evra, postojala je incijativa da se slika izmesti.

Iz Kliničkog centra Crne Gore tvrde da je od bivšeg menadžmenta zahtevano da se ukloni, ali da su oni to odbili da učine.

Abdića je u decembru prošle godine za direktora Urgentnog centra izabrala novi direktor Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević.

Abdić je ortoped, bio je član Upravnog odbora Kliničkog centra Crne Gore i odbornik je Demokratske partije socijalista u Skupštini Podgorice.

(Srna)