Хроника

Црна Гора: Душко Марковић на званичном Твитер налогу црногорске владе позвао митрополита Амфилохија на дијалог о „Закону о слободи вероисповести“

Штампа
уторак, 28. јануар 2020.

Председник владе Црне Горе Душко Марковић позвао је митрополита црногорско-приморског Амфилохија на дијалог о Закону о слободи вероисповести, објављено је на званичном Твитер налогу црногорске владе.

„Време је и прилика да се још снажније посветимо слози, заједништву и изградњи поверења, а нарочито унутар православне конфесије, као најбројније. Влада ту прилику види и препознаје, и биће јој снажно посвећена“, пише у позиву упућеном митрополиту Амфилохију.

Влада Црне Горе је навела да је спремна да се још једном заједнички сагледају најбоља решења за примену чланова 62-64 Закона и да се, како додају, свакако кроз дијалог и могући консензус, отклони свака дилема и сумња око коришћења цркава, храмова и манастира, односно њихове будуће намене.

Раније данас, а након синоћњег инцидента у Црној Гори, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић најавио је да ће доћи до разговора између председника Србије и Црне Горе, Александра Вучића и Мила Ђукановића, како би дошло до спуштања тензија.

До затезања односа између Србије и Црне Горе дошло је након  усвајања Закона о слободи вероисповести и то због члана који предвиђа да све верске заједнице, међу којима је и Српска православна црква, морају доказати да су пре 1918. године биле власнице црквене имовине, иначе ће им она бити одузета.

Због усвајања Закона дошло је до хапшења у црногорском парламенту, инцидената у српском, протеста свештенства и грађана, па и навијача Црвене Звезде у Србији, протестних нота, али и апела јавних личности да је Црна Гора изложена покушају насилне дестабилизације.

О овом закону разговарали су раније председници Србије и Црне Горе Александар Вучић и Мило Ђукановић, али су закључили да су им позиције и даље удаљене.

Београд жели да се проблем решава у договору са СПЦ, док у Подгорици сматрају да се може разговарати једино с Митрополијом црногорско-приморском.

(Бета, Инсајдер)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]