Početna strana > Hronika > Crna Gora: Duško Marković na zvaničnom Tviter nalogu crnogorske vlade pozvao mitropolita Amfilohija na dijalog o „Zakonu o slobodi veroispovesti“
Hronika

Crna Gora: Duško Marković na zvaničnom Tviter nalogu crnogorske vlade pozvao mitropolita Amfilohija na dijalog o „Zakonu o slobodi veroispovesti“

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. januar 2020.

Predsednik vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu crnogorske vlade.

„Vreme je i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji poverenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena“, piše u pozivu upućenom mitropolitu Amfilohiju.

Vlada Crne Gore je navela da je spremna da se još jednom zajednički sagledaju najbolja rešenja za primenu članova 62-64 Zakona i da se, kako dodaju, svakako kroz dijalog i mogući konsenzus, otkloni svaka dilema i sumnja oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namene.

Ranije danas, a nakon sinoćnjeg incidenta u Crnoj Gori, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio je da će doći do razgovora između predsednika Srbije i Crne Gore, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, kako bi došlo do spuštanja tenzija.

Do zatezanja odnosa između Srbije i Crne Gore došlo je nakon  usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i to zbog člana koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Zbog usvajanja Zakona došlo je do hapšenja u crnogorskom parlamentu, incidenata u srpskom, protesta sveštenstva i građana, pa i navijača Crvene Zvezde u Srbiji, protestnih nota, ali i apela javnih ličnosti da je Crna Gora izložena pokušaju nasilne destabilizacije.

O ovom zakonu razgovarali su ranije predsednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, ali su zaključili da su im pozicije i dalje udaljene.

Beograd želi da se problem rešava u dogovoru sa SPC, dok u Podgorici smatraju da se može razgovarati jedino s Mitropolijom crnogorsko-primorskom.

(Beta, Insajder)