Хроника

„Човек у паду“: Шта се крије иза најтрагичније фотографије напада на САД 11. септембра 2001. године

Штампа
субота, 11. септембар 2021.

У 8:46 ујутру 11. септембра 2001. године авион “Боинг 767” ударио је у Северну кулу Светског трговинског центра у Њујорку. У 9:03 други “Боинг 767” ударио је у Јужну кулу. За 17 минута америчка историја заувек је промењена. Фотографије настале тог дана подједнако су ужасне колико и историјске. Једна од најпознатијих и најпотреснијих је “Falling man” или “Човек у паду”.

Тог кобног јутра Ричард Дру, Пулицером награђени фотограф агенције Ассоциатед Пресс (АП), није ни слутио какав призор ће забележити.

Током своје богате каријере фотоапаратом забележио је неке историјске призоре. Био један од тек четворице фотографа присутних 1968. године када је убијен Роберт Кенеди. Био је толико близу да је Кенедијева крв испрскала његову јакну.

Више од три деценије касније, 11. септембра 2001. године, фотографисао је модну ревију за труднице у оквиру Недеље моде у Њујорку. Био је на задатку када је од камермана ЦНН-а чуо да је авион ударио у Северну кулу.

Истог тренутка, позвао га је уредник АП-а. Спаковао је опрему и трчао до метроа. Када је стигао на место несреће затекао је нестваран призор – Куле близнакиње у пламену и облаку густог дима.

Фотографисао је заграде у пламену и спасиоце на терену када је чуо једног радника хитне помоћи како изговара: ”Боже, види њих!”. Тада је угледао људе који су у очају скакали или падали са 110 спратова високих небодера који су горели.

 “Инстиктивно сам подигао фотоапарат и почео да их пратим док су падали”, рекао је касније.

Било је 9:41:15 када је забележио призор који се данас сматра једним од најпотреснијих слика терористичких напада 11. септембра – човек који пада са Северне куле неколико тренутака пре него што ће се она урушити.

У том тренутку ни сам није био свестан шта је забележио.

“Нисам знао да имам фотографију тог човека у том положају све док је нисам видео на свом компјутеру”, рекао је.

Следец́ег дана та фотографија објављена је у десетинама новина широм САД, укључујуц́и и “Њујорк тајмс”. Међутим, реакција публике због графичке природе фотографије била је бурна и жалбе су се низале. Фотографија је оцењена као „узнемирујуц́а“, „експлоататорска“ и „воајеристичка“, па “Човек у паду” дуго није поново објављиван.

„Не знамо да ли је умро на путу доле… кажу…прича се да ц́ете умрети пре… знате, пре него што паднете… Не знамо да ли га је ватра натерала да скочи или је сам изабрао своју судбину“, рекао је Дру у једном интервјуу.

Ко је био “Човек у паду”?

У годинама после најсмртоноснијег напада на америчком тлу, медији су покушавали да одгонетну ко је човек чији су последњи тренуци живота забележени објективом Ричарда Друа.

Тело никада није пронађено, самим тим ни идентификовано, али бројне теорије су кружиле.

Репортер канадског листа “Тхе Глобе анд Маил” својевремено је тврдио да је реч о Норберту Хернандезу, посластичару запосленом у кафићу на 106. спрату Северне куле. У почетку и Хернандезова породица тврдила је да је он на фотографији, међутим након датаљнијег прегледа одец́е “Човека у паду” одустали су од својих тврдњи.

Том Џунод, новинар листа “Есqуире”, касније је тврдио да је “Човек у паду” заправо аудио инжењер по имену Џонатан Брилеи. Његов менаџер и породица сложили су се да мушка одец́а на фотографији личи на уобичајену одец́у коју је Џонатан носио.

„Када сам први пут погледала фотографију, рекла сам: ‘То би могао бити Џонатан’“, изјавила је његова сестра Гвендолин.

Али иако се чини да се одец́а и опис Џонатана Брилеиа подударају са оним се види на фотографији „Човек у паду“, нико са сигурношћу не може рећи да ли је то он. Чак ни њему блиски људи нису сигурни шта је обукао тог дана. Тог 11. септембра 2001. године пољубио је супругу док је још спавала и отишао рано на посао.

Симболичан скок у смрт

Данас, две деценије касније, фотографија „Човек у паду“ представља много више од судбине само једног човека. Она је заправо симбол страдања и представља све оне који су 11. септембра одлучили да скоче пре него што страдају у урушавању зграде или изгоре у пламену.

То је и разлог због којег Ричард Дру никада није зажалио што је снимио ову фотогарфију.

“Никада нисам зажалио што сам усликао ту фотографију. То је једна од ретких фотографија које приказују како неко умире тог дана. Вец́ина приказује уништавање кула, али не и бол људи”, рекао је.

“То је јако тиха фотографија. Није насилна као све остале фотографије несрећа. Нема крви, нико није упуцан”, додао је.

О човеку чије је последње тренутке забележио данас размишља као о “непознатом војнику”.

„Волим да о њему размишљам као о непознатом војнику. Нека представља све који су тог дана имали такву судбину”, рекао је Дру.

Иако тачних података нема, процене су да је 200 људи окончало свој живот 11. септембра 2001. године на исти начин као ”Човек у паду”.

(Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]