Početna strana > Hronika > Članovi Programskog saveta RTV: Skandalozno izveštavanje javnog servisa o protestu studenata, prenošene su lažne vesti i iskrivljena slika stvarnosti iz tabloida
Hronika

Članovi Programskog saveta RTV: Skandalozno izveštavanje javnog servisa o protestu studenata, prenošene su lažne vesti i iskrivljena slika stvarnosti iz tabloida

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. jun 2019.

Članovi Programskog saveta RTV Miloš Katić, Aleksandra Đurić Bosnić i Srđan Arsenijević smatraju da je skandalozan način na koji je ta medijska kuća izvestila o protestu studenata u kampusu novosadskog Univerziteta, jer se u svom izveštaju, koji je objavljen na internet sajtu pozvala na medij koji je među rekorderima u kršenju kodeksa novinara.

Kako navode, u prenošenju informacija iz ovog tabloidnog medija, RTV je ujedno preneo i više neistina, netačnih informacija i lažnih navoda, što je u potpunoj suprotnosti sa ulogom koju je država Srbija zakonima poverila javnim medijskim servisima.

"Ključna uloga javnih servisa je da pruže tačne i pouzdane informacije o događajima u društvu kako bi građani imali oslonac u donošenju odluka koje su važne za njihove živote i društvo u kojem žive, a ne da svojom uređivačkom politikom staju u odbranu vlasti ili jedne politike. Prenošenje lažnih vesti je neprofesionalno, a u situaciji kada su tri mlada studenta pretučena zbog svog aktivizma ili političkog mišljenja, jasno je i da je RTV tendenciozno prenela pomenutu vest na svom portalu, bez provere izvora i tačnosti informacija koje se u tom tekstu nalaze, da bi se dodvorila eliti koja je trenutno na vlasti. Time je prekršila zakone ove zemlje, Zakon o javnim medijskim servisima, Kodeks novinara i što je najgore od svega, stala rame uz rame sa svim onim medijima koji već godinama u Srbiji kreiraju atmosferu linča prema neistomišljenicima aktuelne vlasti", navode članovi Programskog saveta.

Dodali su da je rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine još jednom pokazalo da ne brine o javnom interesu i građanima koji finansiraju tu medijsku kuću, već da dobrovoljno i, za sada bez posledica, radi u interesu jedne političke partije.

"To kako je RTV informisala građane o protestu protiv prebijanja studenata u Novom Sadu, predstavlja iskrivljenu sliku stvarnosti i tužnu istinu da je medijska etika za vojvođanski Javni servis - odavno mrtva", piše u saopštenju.

(N1)