понедељак, 17. децембар 2018.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > ЦИНС: ПКС давала фирмама уверења о домаћем пореклу робе без провере података, приходовала 144,5 милиона динара; ПКС: Подносиоци захтева под материјалном и кривичном одговорношћу гарантују за њихову тачност
Хроника

ЦИНС: ПКС давала фирмама уверења о домаћем пореклу робе без провере података, приходовала 144,5 милиона динара; ПКС: Подносиоци захтева под материјалном и кривичном одговорношћу гарантују за њихову тачност

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 13. март 2018.

Привредна комора Србије је у последњих пет година издала 24.096 уверења о домаћем пореклу робе, која може омогућити предност на јавним набавкама, али није проверавала податке које су јој фирме достављале да би добиле уверења, објавио је ЦИНС. ПКС наводи да по стандардизованој процедури спроводи административни поступак издавања свих докумената

Наводи се да ПКС та уверења, која коштају 6.000 динара, издаје од 2009. године, на основу података које достављају саме фирме, пише ЦИНС.

"У последњих пет година их је написала 24.096 и од тога имала приход од око 144,5 милиона динара. Тиме је фирмама исто толико пута потенцијално омогућила предност на тендерима", пише ЦИНС и додаје да ПКС не контролише податке на основу којих издаје уверења, све док неко не уложи жалбу.

То у пракси омогућава, како је истакнуто, да фирме које своју робу увозе или је само незнатно прерађују, а поседују уверење, могу да добију послове на тендерима, па и онда када је роба коју нуде скупља или неквалитетнија. Закон о јавним набавкама дефинише обавезу наручилаца да, уколико су им на располагању роба домаћег и роба страног порекла, а мала је разлика у цени или бодовима између понуђача, посао треба да добије фирма која нуди домаћу робу.

ЦИНС је навео пример јавне набавку за палете пантографа, делове трамваја који омогућавају возилу да користи струју, у вредности од 5,9 милиона динара, који је Градско саобраћајно предузеће Београд расписало 9. јануара 2013. године. На тендеру за ту јавну набавку јавиле су се три фирме, а посао је, као једини понуђач који је задовољавао тражене критерије, добио Енипинвест.

Након приговора фирме која није добила набавку, половином јуна 2013. године је троје службеника Коморе обишло просторије фирме Енипинвест, да би проверили како се праве палете пантографа и утврдили су, како наводи ЦИНС, да је најзначајнију компоненту за палете та фирма заправо увезла, да неких од потребних докумената нема, као и да је приликом описивања поступка производње направила више грешака.

Комисија за решавање приговора Привредне коморе је потом ставила ван снаге своје уверење да су ти трамвајски делови роба домаћег порекла.

ПКС: Издавање свих докумената по процедури

Привредна комора Србије наводи да по стандардизованој процедури спроводи административни поступак издавања свих документа у својој надлежности по основу пренетих јавних овлашћења, те и издавање уверења о домаћем пореклу робе у поступку јавних набавки.

"Процедура издавања уверења о домаћем пореклу робе се спроводи тако што привредни субјекти, подносиоци захтева достављају ПКС прописану документацију са неопходним информацијама уз изјаву да под материјалном и кривичном одговорношћу гарантују за њихову тачност", навела је ПКС.

Како је објаснила ПКС, документација коју јој доставе фирме са захтевом да им се изда уверење о домаћен пореклу робе, упућује се надлежном удружењу, као стручној служби у оквиру ПКС, на даљу процедуру која проверава исправност пристигле документације по сваком захтеву, уз евентуалне додатне провере. По провери, релевантно удружење доноси закључак по коме се уверење о домаћем пореклу робе издаје или ускраћује.

"Релативно велики број захтева за издавање докумената по основу пренетих јавних овлашћења могуће је администрирати искључиво кроз поступање по дефинисаним процедурама (за обраду се користи одговарајући правилник, упутство, методологија, односно акт Коморе којим је уређен поступак издавања захтеваног званичног документа) како би се обезбедила тачност и испоштовали рокови. Ипак, уколико постоји сумња у исправност предате документације, стручне службе су у обавези да спроведу теренску проверу и по основу утврђеног чињеничног стања донесу одлуку", навела је ПКС.

Истакнуто је да је процедура за издавање званичних докумената по основу пренетих јавних овлашћења, укључујући и уверење о домаћем пореклу робе, предмет редовних провера од стране реномираних сертификационих тела, и да није нађена неусаглашеност у складу са захтевима релевантних домаћих прописа и међународних стандарда.

(ЦИНС – БЕТА)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да Србија адекватно обележава 100. годишњицу пробоја Солунског фронта и ослобођења Србије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер