петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > ЦИА и Мосад стоје иза убиства команданта Хезболаха 2008.
Хроника

ЦИА и Мосад стоје иза убиства команданта Хезболаха 2008.

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 31. јануар 2015.

Америчка ЦИА и изралеска шпијунска агенција Мосад стоје иза убиства једног од команданата палестинског Хезболаха Имада Мугнијеха 2008. године у Сирији, објавио је у петак лист Вашингтон пост цитирајући једног бившег званичника обавештајне службе САД.

Мугнијех, који је био у вишегодишњем бекству, убијен је након изласка из једног ресторана у Дамаску 12. фебруара 2008. године бомбом подметнутом у резервну гуму оближњег паркираног аутомобила, преноси АФП.

Бомба је израђена у САД и тестирана у Северној Каролини, а активирао ју је на даљину агент Мосада у Тел Авиву, који је био у контакту са оперативцима ЦИА у Дамаску.

За Мугнијеха се сумња да је смишљао отмице талаца из западних земаља у Либану током осамдесетих година, као и бомбашки напад на изралеску амбасаду у Аргентини 1992. године, у којем је погинуло 29 људи.

Мугнијех се такодје доводи у везу са бомбардовањем барака америчких маринаца на бејрутском аеродрому 1983. у којем је погинуо 241 амерички војник, као и са отмицом авиона компаније ТWА 1985, приликом које је убијен један амерички маринац.

Бивши званичник, извор Вашингтон поста, истиче како је Мугнијех био директно укључен у наоружавање и обуку шиитских милиција у Ираку, чији су циљ биле америчке снаге, па зато, иако је његова ликвидација обављено у земљи с којом САД нису биле у рату, може да се сматра делом самоодбране.

(Танјуг)  

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер