Početna strana > Hronika > CIA do iskaza osumnjičenih za terorizam dolazila bušilicama i pištoljima
Hronika

CIA do iskaza osumnjičenih za terorizam dolazila bušilicama i pištoljima

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. avgust 2009.

Agenti CIA pištoljima i bušilicama zastrašivali zatvorenike osumnjičene za terorizam prilikom saslušanja, navodi se u izveštaju generalnog inspektora o toj agenciji, prenosi Si-En-En.

Prema rezultatima opsežne istrage u koju je Si-En-En imao uvid, agenti američke CIA u cilju zastrašivanja zatvorenika osumnjičenih za terorizam, koristili su pištolje i bušilice.

Američko Ministarstvo pravosuđa preporučilo je ponovno otvaranje desetak slučajeva mučenja, što može rezultirati optužbama protiv vladinih agenata koji su ispitivali zatvorenike.

Preporuku državnom tužiocu Eriku Holderu uputila je kancelarija za profesionalnu odgovornost Ministarstva pravosuđa, koje bi trebalo da objavi detalje o zlostavljanju zatvorenika.

Te detalje prikupio je generalni inspektor CIA pre 5 godina, ali oni nikada nisu objavljeni. Međutim, izveštaj je dostavljen tužiocima, koji su zaključili da nije potrebno suđenje ni za jedan od tih slučajeva.

Kada je Holder došao na dužnost, ponovo je pregledao izveštaje i došao do drugačijeg zaključka.

Prema izveštaju, pištolj i bušilica korišćeni su u dva odvojena ispitivanja Abd al-Rahima al Naširija.

Izvori Si-En-Ena nisu želeli da im identitet bude otkriven, s obzirom na to da izveštaj, koji su istražitelji CIA završili 2004. godine, još uvek nije objavljen u celini.

Prema njihovim navodima, samo neki od mnoštva slučajeva mučenja prilikom saslušanja istraženi su i spomenuti u izveštaju, a samo jedna osoba je procesuirana.

Antoni Romero, direktor Američkog udruženja za građanske slobode rekao je da su dokazi koji se navode u izveštaju i više nego dovoljni da se potvrdi da su Vladini službenici sproveli seriju ozbiljnih zločina.

Kontroverzne istrage sprovedene su u tajnim zatvorima CIA pre 2006. godine, kada je tadašnji predsednik DŽordž Buš premestio sve zatvorenike u nacionalni zatvor Gvantanamo. 

(RTS)