Хроника

"businessinsider": Трампова кћерка Иванка кандидат за председника Светске банке

Штампа
субота, 12. јануар 2019.

 Вашингтон -- Кц́ерка председника САД Доналда Трампа једна је кандидаткиња за председника Светске банке.

Како пише бусинессинсидер.цом, она би заменила председника Светске банке у одласку др Џим Јонг Кима. 

Кимово изненадно напуштање Банке било је велико изненађење за запослене. 

Трампова администрација у ранијем периоду била је опрезна и чак непријатељска према западним међународним институцијама као што је Светска банка. Овог пута, они су добили задатак да дају препоруку Управном одбору Банке. 

Други могуц́и амерички кандидати за вођење Светске банке су подсекретар трезора за међународне послове Давид Малпас, директор УСАИД-а Марк Грин и бивши амбасадор УН-а Ники Хали. 

За разлику од неких других предложених кандидата, Иванка нема искуства у економији међународне трговине, али је била пословна жена. 

Пре доласка у Белу куц́у, где сада ради као саветница, радила је као потпредседница за аквизиције у Трамповој организацији. Имала је и сопствену модну линију, коју је прошлог лета затворила. 

Председник Трамп је раније наговештавао да би Иванка могла бити замена за одлазецег америцког амбасадора у УН-у Ники Халиа. Међутим, на то место је именована Хедер Науерт портпарола Стејт Департмента. 

Подсећамо, Светска банка са седиштем у Вашингтону, основана је после Другог светског рата за финансирање пројеката економског развоја у економијама у развоју.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]