Хроника

Бугарска: Ухапшена особа у вези са бруталним убиством Викторије Маринове - осумњичени држављанин Румуније са украјинским пасошем

Штампа
уторак, 09. октобар 2018.

Полиција је ухапсила једну особу осумњичену за убиство бугарске новинарке Викторије Маринове која је извештавала о могућој корупцији власти, јавио је бугарски радио. Према изворима блиским бугарском Министарству унутрашњих послова, осумњичен је држављанин Румуније с пасошем Украјине.

Виши бугарски полицијски званичник потврдио је данас да је један човек приведен у вези с убиством новинарке које је извештавала о корупцији у влади.

Шеф полиције у граду Русе Теодор Атанасов је рекао да је полиција задржала на 24 сата једног мушкарца ради испитивања. Он је идентификовао ту особу као "румунског држављанина украјинског порекла" и додао да није формално проглашен осумњиченим.

Власти су тело 30-годишње Викторије Маринове нашле у суботу у граду Русе, на северу земље.

Полиција је навела да је Маринова брутално претучена, силована и задављена. Тело је нађено у парку близу реке, потврдио је регионални тужилац Георги Георгиев.

"Знамо куда се кретала како је била обучена и знамо да су јој украдени мобилни телефон, кључеви од кола, наочаре и неки делови одеће”, навео је Георгиев.

Због бруталног убиства, грађани су протестовали у Парку младости, где је Викторија Маринова нестала.

Маринова је била новинарка и уредница на бугарској телевизији ТВН и извештавала о истрази о корупцији повезаној са фондовима Европске уније.

Недавно је покренула нову емисију под називом "Детектор", а саговорници у првој епизоди која је емитована 30. септембра били су истраживачки новинари Димитар Стојанов са буграског сајта Бивол.бг и Атила Биро из пројекта "Романиан Рисе Пројецт". Тема је била управо истрага о преварама са фондовима ЕУ повезаним са великим бизнисменима и политичарима.

После њеног убиства Бугарско тужилаштво отворило је истрагу о сумњама о злоупотреби фондова Европске уније.

У последњих годину дана, само у Европи убијено је четворо новинара: Дафне Каруана Галициа са Малте, Словак Јан Куцијак, и шведска новинарка Ким Вал. На колегиницу Оливеру Лакић из подгоричких Вијести је пуцано, али је срећом преживела.

(Бета, АП, Инсајдер)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]